Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Özkır: Batı medyası Azerbaycan karşıtı

24.10.2020

Doç. Dr. Yusuf Özkır, uluslararası medya kuruluşlarının Ermenistan’ın Azerbaycan ve Karabağ'da yaptığı sivil katliamları görmezden geldiğini söyledi.

yusuf_ozkir_photo-4335698f-90b7-475c-a53c-0741c6520ac2.png

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yusuf Özkır, Anadolu Ajansı için ‘Batı medyasında Azerbaycan karşıtlığı’ başlıklı bir analiz kaleme aldı. Batı medyasının Azerbaycan karşısında üç maymunu oynadığını belirten Özkır şöyle dedi: “Uluslararası ölçekte yayın yapan büyük medya kuruluşlarının Gence saldırısı ve genelde sivil katliamlar karşısındaki yaklaşım biçimi başlangıcından bu yana problemli. Küresel örgütlerin ve politik güç merkezlerinin taraflı olduğu bir düzlemde, aynı ülkelerin uzantısı konumundaki medyadan tarafsızlık beklemek rasyonel olmasa da, gazetecilik ilkeleri konusunda evrensel vaazlar vermekte tereddüt göstermeyen medya kuruluşlarının tutumları Ermenistan taraftarlığı konusunda bir adım öne çıkıyor. Haber ve yorumlarda ‘Türk saldırganlığı’ ifadesine yoğun şekilde rastlanabiliyor.”

“NYT, WSJ ve CNN SALDIRIYA YER VERMEDİ”
Batı medyasında genel Ermenistan’ın tezlerinin dolaşıma sokulması yönünde problemli ve yaygın bir çabanın olduğunu kaydeden Özkır şöyle dedi: “Rusya’nın Sputnik, Fransa’nın Agence France Presse (AFP) ve France 24, İngiltere’nin BBC ve Reuters ile ABD’nin Associated Press (AP) haber ajansları tarafından sürdürülen genel yayın politikası sorunlu içeriklere sahip. Gence saldırısından sonra New York Times, Wall Street Journal ve CNN gibi kuruluşlar saldırıya yer vermediler. Örneğin AP tarafından geçilen haberde önce Ermenistan Savunma Bakanlığı’nın saldırıyı inkâr haberi verildi; sonrasında ise AP konuya ilişkin haberinin giriş cümlesinde ‘Azerbaycan Ermenistan’ı ikinci büyük kentini balistik füzeyle vurmakla suçladı.’ ifadesi kullanılarak saldırganın, katliamı yapan tarafın açıklaması öne çıkarıldı.”

Analizin tamamı Anadolu Ajansında yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:01