Doç. Dr. Tosun: Sınav kaygısı için nefes egzersizi yapılabilir

24.06.2021

Doç. Dr. Ülkü Tosun, 2021 YKS öncesi öğrencilere kaygının azaltılması için önemli tavsiyelerde bulundu. Tosun, “Öğrenciler kaygının azalması için basit nefes egzersizleri yapabilir.” dedi.

medipol-f37e3904-b2ba-4f8b-8107-d8e0ac169451.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülkü Tosun, 2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı öncesi öğrencilere önemli tavsiyelerde bulundu. Tosun, kaygının tek bir dışsal uyaranla sınırlı olmayan ve kolay giderilemeyen bunaltı, sıkıntı, gerginlik ile endişe duygusu olarak tanımlanabileceğini söyledi. Öğrencilere kaygının azalması için nefes egzersizleri öneren Tosun şöyle dedi: “Fiziksel, davranışsal veya bilişsel olarak değerlendirilmekte olan kişilerin yaşadıkları gerginlik duygusu da sınav kaygısıdır. Sınava hazırlanan her öğrencinin kaygı hissetmesi normaldir ve onu çalışmaya motive eder. Öğrenci, sınavda başarısız olmayı kendi varlığına bir tehdit olarak algılarsa kaygı düzeyi yükselir. Yüksek sınav kaygısına sahip olan öğrenciler, sınavı hem bilgi ölçümü hem bir kişilik ölçümü olarak değerlendirme eğilimindedir. Öğrenciler kaygının azalması için basit nefes egzersizleri yapabilir. Burundan ve diyaframdan (karından) 4’e kadar sayın nefes alın, 4’e kadar sayın nefesinizi tutun ve 8‘e kadar sayarak yavaşça nefesinizi ağzınızdan verin. En çok 5 dakika uygulayın. Çok fazla yaparsanız, ya da derin nefes alıp verirseniz, baş dönmesi olabilir. Sınava girdiniz, sıraya oturdunuz, soruları bekliyorsunuz, yavaşça “nefes egzersizinizi” yapmanın tam zamanı ama çok değil.”

Haberin tamamını okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 05/01/2023 - 10:34