Ertuğrul Kılıç, TÜBA Akademi Konferansı’nda konuştu

30.10.2017

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, Türkiye Bilimleri Akademisi (TÜBA)’nın organize ettiği Akademi Konferansı’nda “Nörobiyolog Yaklaşımıyla Ülkemizde Temel Bi..

d

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve TÜBA Asli Üyesi Prof. Dr. Ertuğrul Kılıç, TÜBA Akademi Konferansı’nda konuştu. İstanbul Fatih’teki Rabi Medresesinde gerçekleşen konferansta Kılıç, nörobiyolog yaklaşımıyla Türkiye’deki temel bilimleri anlattı. Son 10 yıldır temel bilimler alanında AR-GE faaliyetlerine verilen desteğin arttığını söyleyen Prof. Kılıç, öte yandan bilimsel faaliyetler ve kalitenin yetersiz olduğunu belirtti. Temel bilim çalışmalarına hak ettiği önemin verilmediğini dile getiren Kılıç, “AR-GE yatırımlarından istenilen yaygın etki elde edilemiyor. Örnek olarak yeni ilaç geliştirme çalışmalarında temel bilim araştırma ve araştırmacılarının organizasyondaki eksiklikleri nedeniyle yatırımlardan beklenen etki yerine dışa bağımlı yaklaşımlar ön plana çıkıyor. Bunun yanında çalışma öncelikleri açısından diğer ülkeler ile karşılaştırıldığında ilk sıralarda klinik çalışmalar ön plana çıkıyor. Konu bu açıdan değerlendirildiğinde de durum temel bilimlerden farklı değil. Sayı olarak bilimsel çıktıda aşırı artış olmasına rağmen bu çıktıların bilime katkısı yok denecek kadar azdır. Dikkat çekici bir durum ise bizim 35’inci önceliğimizde olan disiplinler arası çalışma Almanya’da 3’üncü, İsviçre’de ise 1’inci sırada. Son olarak ilk 100 çalışma alanı incelendiğinde eğitim ve politikayla ilgili çalışmalar bizim 13’üncü önceliğimizde olmasına rağmen Almanya ve İsviçre’de sıralamaya girememiştir. Sonuçlar bizim nitelikli insan alt yapısı oluşturmada yetersizliğimize, hala eğitim politikalarımızı tamamlayamadığımıza, disiplinler arası uzun soluklu çalışmalarda eksikliğimize ve çalışmaların çoğunun ise doçentlik gibi kriterleri doldurmak için yapıldığına işaret etmektedir. Bu çerçevede OECD raporları da gelecekteki bilim adamlarının yetişeceği ülkeler arasında ülkemizi son sırada göstermektedir” diye konuştu.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 11:15