Ana içeriğe atla

Hukuk Fakültesi Öğretim Üyemiz Dr. Dülger’in 2 kitabı yayımlandı

26.11.2013

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger’in "Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku" ile "Bilişim Hukuku Mevzuatı" adında 2 kitabı yayımlandı.

-4bbb-974f-a2194cf0dbc5-bilisim-hukuku.jpg

Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Murat Volkan Dülger’in ilk kitabı “Bilişim Suçları ve İnternet İletişim Hukuku” adını taşıyor. 3. baskısı yapılan kitap, bilişim sistemlerinin alabildiğine geliştiği çağımızda bu alandaki hukuki düzenlemeleri ele alıyor. İlk basısı 2004 yılında çıkan kitapta, 5237 sayılı TCK’nın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005 tarihinden bugüne kadar çıkan, ulaşılabilen tüm Yargıtay kararları işlendi, YCGK kararlarının tamamı yer aldı. Kişisel verilere karşı işlenen suçlar bölümünün genişletildiği ve bu alandaki son gelişmelerin yansıtıldığı kitapta sosyal medya, siber terör ve bilişim suçlarının ekonomik suçlulukla ilişkisi ayrı ayrı inceleme konusu yapıldı.
 
Dr. Dülger’in imzasının yer aldığı ikinci kitap ise “Bilişim Hukuku Mevzuatı” adını taşıyor. Dülger’in, Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ticaret Hukuku Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mete Tevetoğlu ile birlikte hazırladığı kitabın ilk baskısı yayımlandı. Kitap, adından da anlaşılacağı üzere bilişimle ilgili uluslararası ve ulusal düzlemde yer alan tüm mevzuatı kapsamak amacıyla hazırlandı. Derlemede, uluslararası sözleşmelere ve Avrupa Birliği direktiflerine de yer verildi. Türkçe çevirisi olan metinlerin hem İngilizcesine hem de Türkçesine yer verilmek suretiyle olası çeviri hatalarının önüne geçilmeye ve araştırmacıların ilk kaynağa ulaşmalarının sağlanmasına çalışıldı. Ulusal mevzuatta ise Anayasadan başlayarak tebliğlere kadar normlar hiyerarşisinde yer alan bilişimle ilgili tüm düzenlemelere tüketme yöntemiyle yer verilmeye çalışıldı. Ancak Türk Ceza Kanunu ya da Türk Ticaret Kanunu gibi temel yasaların tamamına yer verilmek yerine yalnızca bilişim ile ilgili maddelere yer verildi.
 
Kitap, aynı zamanda yazarlarının yıllara dayanan dostluklarının ve ortak çalışma yapma arzularının da bir ifadesi niteliğinde. Bu çalışmayı, kısa bir süre sonra halen yazarların üzerinde çalışmaya devam ettikleri “100 Soruda Bilişim Hukuku” başlıklı ikinci bir kitap takip edecek. 2 kitabın en önemli ortak özelliği, yazarların farklı hukuk disiplinlerinin bakış açısını bir potada eritebilme olanağını bu çalışmalarda bulmuş olmaları. Böylelikle tek bir disipline bağlı kalmaksızın Bilişim Hukuku şemsiyesi altında bir bütün halinde söz konusu alanın incelenmesi ve mevzuatın derlenmesi mümkün oldu.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 16:07