Ana içeriğe atla

İstanbul Medipol Üniversitesi’nde TİG Eğitimleri devam ediyor!

09.12.2011

İstanbul Medipol Üniversitesi’nde TİG Eğitimleri devam ediyor!

d

Sağlık Bakanlığı’nın kamu hastaneleri personeline verdiği Teşhisle İlişkili Gruplar (TİG) eğitimlerini özel sağlık kuruluşlarına yönelik olarak İstanbul Medipol Üniversitesi (İMÜ) yürütüyor. İMÜ Sürekli Eğitim Merkezi bünyesinde yapılan TİG eğitimlerinin ilki, 22 – 26 Mart 2011 tarihlerinde yapıldı. Üniversitenin Unkapanı Yerleşkesinde düzenlenen eğitimlere özel hastanelerin anlaşmalı kurumlar, bilgi-işlem, SGK faturalama birimlerinde çalışanlar katıldı. Türkiye genelinden bir çok hastane yöneticisi ve personelin katıldığı eğitimlerinin ikincisi 12 – 16 Nisan tarihlerinde yapılıyor. Eğitimler Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen öğretim üyeleri yürütülmekte ve eğitimi alanlara Sağlık Bakanlığı tarafından tescil edilen sertifika verilmektedir.

 

Teşhisle İlişkili Gruplar (TİG) nedir?

 

Teşhisle ilişkili gruplar 1970’li yıllarda, Amerika Birleşik Devletleri’nde Yale Üniversitesi’nde sağlık hizmetlerinin kalite denetimi amacıyla geliştirilmiş bir araç olup 1980 yılından itibaren geri ödemelerde de kullanılmaya başlanan bir vaka sınıflama sistemidir. Yatan hastalar, belirli verilere göre, belirli bir algoritma kullanılarak sınıflanmaktadır. Teşhis ilişkili grupların oluşturulmasındaki temel amaç, benzer çıktılar veya hizmetler alması beklenen vaka tiplerinin bir tanımının yapılması ve böylece kıyaslanabilir bilgi üretilmesidir.

 

Yaklaşım, basitçe ifade edilmeye çalışılırsa; eğer hastaları benzer sağlık gereksinimlerine sahip hasta gruplarına kategorize edebilirsek, herhangi bir hastaya sağlanan bakımı, gruptaki diğer bütün hastalara sağlanan bakımla (yani ortalamayla) karşılaştırabiliriz. Her hasta benzersizdir; her hastanın bir dizi farklı klinik tanısı, risk faktörü, aile durumu ve çevresi vardır. Hasta düzeyindeki çeşitlilik, neredeyse sonsuzdur. Bu çeşitliliği anlamlandırmak için, bunları benzer koşullar isteyen gruplara ayırmamız gereklidir. Asıl başlangıç noktası, bunların hastalıklarıdır. Hastayı ana hastalığa (birincil tanıya) göre gruplandırmak ve daha sonra ikincil durumun varlığına ya da yokluğuna göre alt gruplara ayırmak TİG’lerde kullanılan gruplara ayırma yaklaşımlarından ilki ve en önemlisidir. Tanı temelinde bu şekilde ayırım yapılıyor olsa da, tanı detay düzeyinde olmasa da, yapılan işlemlerin ve hatta hastaların demografik verilerinin de grupların belirlenmesinde katkıları göz önünde bulundurulmaktadır. Belirlenen bu grupların içerisine düşen hastaların ortalama maliyetlerinden çıkarak her grup için birer bağıl değer atanması işlemleri de bu sistemin geri ödeme metodolojisi olarak kullanılmasının basit açıklamasıdır. Her hastane yatan hastaları için ürettikleri TİG’leri ve bunlara karşılık gelen bağıl değer miktarları oranında bütçeden pay alacaklardır.

 

 

Sürekli Eğitim Merkezi sayfasına ulaşmak için tıklayınız

 

 



14 NİSAN 2011

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 15:52