Ana içeriğe atla

Medipol öğrencileri işitme engeline dikkat çekti

03.03.2020

İstanbul Medipol Üniversitesi öğrencileri, 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında işitme engelli bireylerin sorunlarına dikkat çekti.

d

İstanbul Medipol Üniversitesi Profesyonel Gelişim Kulübü ve İşitme Denge Topluluğu iş birliğiyle 3 Mart Dünya Kulak ve İşitme Günü kapsamında konferans düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte işitmenin önemine ve işitme engelli kültürüne dikkat çekildi. İşitme kaybına bağlı olarak gelişen işaret dilinin önemine de vurgu yapılan konferansa Sağlık Bilimleri Fakültesinden Odyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bülent Şerbetçioğlu ile Prof. Dr. Erol Belgin, Çocuk Eğitim Derneği Başkanı Dr. Ömer Cenker Ilıcalı, Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Eski Başkanı Ercüment Tanrıverdi, İşitme Engelliler ve Aileleri Derneği Başkanı Pelin Atik ile Türkiye’nin ilk işaret dili tercümanı Sinan Bilgiç başta olmak üzere çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.
 
“ENGEL, AZİM VE SABIRLA AŞILIYOR”
Konferansta konuşan Dr. Ömer Cenker Ilıcalı, küçük yaşlarda sese tepkisizlik, yüksek sesle ağlama, konuşmanın olmaması veya gecikmesi, konuşma başladıktan sonra gelişmeyip belirli bir evrede duraksamasının, işitme kaybı ile ilgili işaret olarak kabul edilebileceğini söyledi. Pelin Atik ise 28 yaşında işitme cihazı kullanmaya başladığını söyledi. İşitme sürecinde birden fazla zorluk yaşadığını kaydeden Atik, cihaz değişikliği yapıldığında alışmanın çok güç olduğunu ifade etti. Atik, “Kulağa gelen seslere alışmak zaman alıyor, eğitim olmazsa olmaz. Engele karşı azim ve sabırla pes etmeden bol bol pratik yapılması gerekiyor. Belki 30 defa üst üste evimin kapısının zilini çaldım. Duyana kadar denedim ve bu kapının sesi diye beynime kodladım.” dedi. Sinan Bilgiç de engelli sıfatının ayıplanacak ve utanılacak bir şey olmadığını ifade etti.
Program sonunda işitme engelli balerin Eda Tavacı ise performans sergileyerek büyük alkış aldı.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 16:17