Ana içeriğe atla

“Milli Teknoloji Hamlesi tekelleşmeye bir itirazdır”

26.12.2022

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi tarafından düzenlenen Milli Teknoloji Hamlesi panelinde, Türkiye’nin enerji alanındaki gelecek rotası ve enerjinin dönüşümü konuları masaya yatırıldı. Panelde konuşan Dr. Turan, “Milli Teknoloji Hamlesi, bilimsel ve teknolojik gelişmelerde tekelleşmeye karşı bir itirazdır.” dedi.

A16A8876.JPG

İstanbul Medipol Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi ile SETA Vakfının ortak düzenlediği “Milli Teknoloji Hamlesi” paneller serisinin İstanbul ayağında, enerji alanında yetkin isimler öğrencilerle bir araya geldi. Güney Kampüs Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panele, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Dr. Damla Turan, MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş, İstanbul Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurullah Gür ile SETA Dış Politika Araştırmaları Direktörlüğünde araştırmacı olarak çalışan Gloria Shkurti Özdemir konuk oldu. Programın açış konuşmasını gerçekleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi İTBF Siyaset Bölümü ve Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Abdurrahman Babacan, Türkiye’nin son yıllarda enerji ve teknoloji alanındaki gelişimlerinden bahsetti. Türkiye’nin gerek enerji gerek teknoloji gerekse Ar-Ge faaliyetleri kapsamında son on yılda büyük çalışmalar gerçekleştirdiğini ifade eden Babacan, “Ülkemiz savunma sanayi ve çevre dönüşümleri konusunda oldukça değerli çalışmalar yürütmekte. Türkiye açısından bu konular kalkınma ve geleceğimiz için önem arz etmekte. Bu nedenle bizler de dünyanın değişen paradigmasına uyum sağlayabilmek ve güzel bir gelecek elde edebilmek için bu alanlara katkı sağlamalıyız.’’ dedi.

KARATAŞ: TÜRKİYE DÜNYADAKİ EN BÜYÜK FIRSATLAR ÜLKESİDİR
MÜSİAD Enerji ve Çevre Sektör Kurulu Başkanı Altuğ Karataş ise yeşil dönüşüm ekonomisi ve Türkiye’nin gelişen teknoloji alanlarına değindi. 2017’de başlatılan milli enerji ve maden hamlesi ile çok önemli gaz keşifleri yapıldığını ifade eden Karataş, şöyle dedi: “Dünya ülkelerinin şu anki gündemi yeşil dönüşüm. Genel endişeleri ise iklim konusu. Türkiye için de teknolojik dönüşümde yeşille birlikte iklim merkezde. Aynı şekilde bu dönüşümle beraber elektrifikasyon dediğimiz her şeyin elektrikle yapıldığı bir dünya gündeme geliyor. 2017’de başlatılan milli enerji ve maden hamlesi ile çok önemli gaz keşifleri yaptık. Tüm bu çalışmalar bahsettiğimiz enerji ve teknolojik dönüşümler için çok ciddi ve değerli çalışmalar. Bu nedenle Türkiye bugün dünya ülkeleri arasında en büyük fırsatların bulunduğu ülkedir. Gençlerimiz yurt dışına gitsin elbette ancak geri dönsünler. Çünkü burada yapılacak çok şey var ve Türkiye için güzel günler var.’’

TURAN: MİLLİ TEKNOLOJİ HAMLESİ TEKELLEŞMEYE KARŞI İTİRAZDIR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teknoloji Girişimciliği Dairesi Başkanı Dr. Damla Turan da ‘Milli Teknoloji Hamlesi nedir?’ sorusuna açıklık getirdi. Milli Teknoloji Hamlesi’nin Türkiye’nin küresel anlamdaki rekabette elini güçlendireceğini vurgulayan Turan, şöyle dedi: “Bu hamle bilimsel ve teknolojik gelişmelerde tekelleşmeye karşı bir itirazdır. Yani bazı ülkelerin veya şirketlerin bilimsel ve tek faaliyetleri geliştirmede tekel olması ve asimetrik şekilde belli gruplara odaklanarak toplanmasına karşı bir başkaldırıdır. Bizler Milli Teknoloji Hamlesi ile yerli, milli, özgün teknolojileri kendimiz geliştirerek bu tekelleşmeye karşı bir itiraz gerçekleştiriyoruz ve bununla birlikte fırsat eşitliği sunuyoruz.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 10:29