Omurtag, TRT Radyo’da karbon monoksit zehirlenmesini anlattı

26.06.2016

Kış aylarında sık görülen karbon monoksit zehirlenmeleri hakkında TRT Radyo’da konuşan Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag, zehirlenmenin ilk belir..

-4299-8701-dc64c0800621-TRT_Omurtag.jpg

Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag, TRT Radyo’da yayınlanan “Çerçeve” adlı programda kış aylarında sık görülen karbon monoksit zehirlenmeleri hakkında görüşlerini sundu. Sunucu Pınar Kundakçı Temel’in sorularını yanıtlayan Omurtag, karbon monoksitin katı ve sıvı yakıtlardaki karbonlu bileşiklerin tam olarak yanmaması sonucu oluştuğunu söyledi. Karbon monoksitin renksiz, kokusuz ve tatsız bir gaz olduğunu ifade eden Omurtag, gaz sonucu zehirlenme belirtilerinin başta sersemlik, baş ağrısı, bulantı ve kusma şeklinde ortaya çıktığına dikkat çekti. Omurtag, karbon monoksit zehirlenmesi durumunda hastanın derhal gaz bulunan ortamdan uzaklaştırılması, ihtiyaç duyulması halinde ise cam ya da kapıların kırılıp ortama oksijen girişinin sağlanması gerektiğini belirtti. Omurtag karbon monoksit gazına; özellikle kansızlığı olan kişilerin, çocukların, yaşlıların, kalp hastalarının ve hamilelerin duyarlı olduğunu, bu kişilerin zehirlenmelere karşı dikkatli olması gerektiğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 09:33