Özbek: Batı müziğinde 12, Türk Müziğinde ise 42 ses kullanılıyor

05.05.2016

Türk Müziğinin tek sesli, Batı Müziğinin ise çok sesli olduğu tezinin yanlış olduğunu kaydeden Doç. Dr. Hanefi Özbek, “Çünkü Batı Müziği 12 sesi, Türk Müziği ise 42 kadarını kullanır. 50 bin yıllık..

8-5c1946a35e9b-Hanefi_Ozbek_GPT.jpg

Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Hanefi Özbek, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “Türk Müziğinde Makamlar” konusunda bir konuşma yaptı. Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da aralarında olduğu akademik ve idari personelin izlediği konuşmasında Özbek, Türk Müziğinde makamları anlattı. Profesyonel düzeyde müzikle ilgilenen Özbek, Türk Müziğinin müthiş bir zenginliğe sahip olduğunu söyledi. Türk Müziğinin tek sesli, Batı Müziğinin ise çok sesli olduğu tezine karşılık makam müziğinin zenginliklerinden bahsetti. Özbek, “Batı Müziği 12 sesi kullanır, Türk Müziği ise 42 kadarını kullanır. Bu yönüyle bakıldığında Türk Müziği daha çok sesi yani perdeyi kullanmakta olup, 50 bin yıllık Anadolu kültürü müzik açısından son derece zengindir” dedi. Verdiği teknik bilgilerin ardından makamlardan örnek şarkılar dinleten Özbek’in konuşması büyük beğeni topladı.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 12:54