Ana içeriğe atla

Prof. Dr. B.Ufuk Şakul, kadın ve erkek beyninin nasıl çalıştığını anlattı

20.12.2012

Geleneksel Perşembe Toplantıları’nda konuşan Prof. Dr. B. Ufuk Şakul, beynimizin fizyolojik yapısından ötürü kadın ve erkek davranışlarının nasıl farklılıklar gösterdiğini esprili bir dille anlattı.

8ca-Ufuk_Sakul_beyin.jpg

Geleneksel Perşembe Toplantıları’nın son iki haftadaki konuğu Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. B. Ufuk Şakul oldu. Şakul, geçen hafta Kavacık Kampüsü’nde yaptığı “Kadın ve Erkek Beyni” başlıklı sunumu, bu hafta Haliç Yerleşkesinde katılımcılarla paylaştı.

Rektör Sabahattin Aydın’ın da aralarında olduğu çok sayıda akademisyen ve idari personelin izlediği sunumunda Şakul, beynimizin fizyolojik yapısından ötürü kadın ve erkek davranışlarının nasıl farklılıklar gösterdiğini esprili bir dille anlattı.

Konuşmasının başında “Neden kız çocukları makyaj malzemeleri ile kendilerini süslerken erkek çocuklar onlarla duvarları boyarlar? Neden kadınlar erkeklere göre daha fazla duygusaldırlar? Neden kadınlar futbola bu kadar düşkünken, kadınlar futbolu sevmezler?” şeklinde sorular soran Şakul, bu farklılıkların döllenme döneminden itibaren başladığını söyledi.

Erkek beynini bölümlere ayıran esprili bir şekli yorumlayan Şakul, belli merkezleri şu şekilde sıraladı: “Top sporları merkezi, tehlikeli işlere kalkışma merkezi, TV kumandasına bağımlılık merkezi, tuvalet deliğini tutturma merkezi, bahane bulma merkezi.” Şakül, kadın beyninin bölümlerini ise şu şekilde sıraladı: “Ayakkabı merkezi, çalçene merkezi, altın merkezi,  alışverişe çıkma merkezi, dedikodu kontrol merkezi, incik-boncuk merkezi, ben sana demiştim merkezi.”

Erkek beyninin kadın beynine göre daha tekdüze düşündüğünü kaydeden Dr. Şakul, erkeklerin daha çok sağ beynini kullanırken kadınların daha çok sol beynini kullandıklarını ve bunun da erkeklerin mekânsal ve matematiksel işlemlerde neden daha başarılı olduğunu açıkladığı kaydetti. Sol beynin ‘eğer, fakat’ gibi sorular sorduğunu, sağ beynin ise deneme-yanılma yoluyla karar verdiğini belirten Şakul, erkeklerin bir şeyi arzuladıklarında o şeyin hemen olmasını istediklerini söyledi.

Erkeklerin otomobilden bir ses geldiğinde mutlaka o sesin kaynağını bulmaya çalıştıklarını söyleyen Şakul, kadınların böyle bir durumdaki tepkisinin genellikle radyonun sesini açmak olduğunu belirtti. Şakul bu farklılığın nedenini kadın beyninde böyle bir ilgi alanı olmaması olarak açıkladı.

Kadınların duygularını ifade ederken güçlü limbik bağlantıları sayesinde beyinlerinin her iki yarım küresini kullandıklarını kaydeden Şakul, bu sayede kadınların aynı anda hem duygusal hem de mantıklı olabildiklerini söyledi.

Şakul konuşmasını, “İnsan beyni diye bir şey yok. Kadın beyni ve erkek beyin, diye bir şey var” diye sonlandırdı.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 11:32