Prof. Güntekin: Musk’ın ‘dile gerek kalmayacak’ açıklaması kısa vadede mümkün gözükmüyor

18.05.2020

Elon Musk’ın, "Yakın gelecekte teknoloji sayesinde dil öğrenmeye ihtiyaç kalmayabilir." açıklamasını değerlendiren Prof. Güntekin, "5 ya da 10 yıl içinde mümkün olmadığını düşünüyorum." dedi.

dd

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahar Güntekin, ABD’li girişimci Elon Musk’ın, ‘yakın gelecekte teknoloji sayesinde dil öğrenmeye ihtiyaç kalmayabileceği’ yönündeki açıklamasını değerlendirdi. Konuşma ve dil ile ilgili çalışmaların henüz çok yeni olduğunu kaydeden Güntekin, 2019 yılında Nature adlı bilimsel dergide konu ile ilgili iki önemli yayın çıktığını hatırlattı ve araştırmaların ümit verici olduğunu söyledi. İnsanların mekanik sistemlerden farklı olarak duygularıyla konuştuğunu kaydeden Güntekin şöyle dedi: “İki çalışmada da Gopala Krishna Anumanchipalli, Josh Chartier, Edward F Chang, Chethan Pandarinath ve Yahia H. Ali isimli bilim insanları kişilerin dile getirdikleri cümleleri başarılı bir şekilde bilgisayar tarafından tekrar edilmesini sağlamışlardır. Araştırıcılar bu çalışmalarda kişilerin konuşma sırasında açığa çıkan elektriksel aktivitesini kaydedip belirledikten sonra bu sinyalleri akustik sinyallere dönüştürdü ve kişilerin dile getirdikleri cümlelerin oldukça benzerlerini üretebildiler. Bu tür çalışmalar farklı hasta grupları için geliştirilecek nöroprotez teknolojisi için öncü önemli çalışmalar olmakla birlikte, henüz oldukça yeni ve daha çok geliştirilmesi gereken teknolojiler. Beyin-bilgisayar ara yüzleri ile gerçekleştirilen çalışmalar oldukça hızlı bir şekilde ilerliyor olmasına rağmen, çok yeni teknolojiler olduğu için beyne takılması planlanan çipler ile dile olan gerekliliğinin ortadan kaldırılmasının 5 ya da 10 yıl içinde mümkün olmadığını düşünüyorum. Ayrıca insan mekanik bir sistemden farklı olarak duyguları ile de konuşur. Duygulardan bağımsız bir dil yanlış anlaşılmalara da sebep olabilir. Günümüzde sıklıkla kullandığımız yazılı mesajlaşmalarda dahi duygusal ifadelerin yerine farklı emojiler kullanarak dil ve duygular arasındaki bağı korumaya çalışıyoruz.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:56