Prof. Tan: COVID-19’un biyolojik savaş olduğunu gösterir bir kanıt yok

13.05.2020

Prof. Dr. Akif Tan, koronavirüs (COVID-19) pandemisinin biyolojik savaş olduğunu gösterir bir kanıtın henüz olmadığını söyledi.

d

İstanbul Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Tan, COVID-19 pandemisi için dile getirilen biyolojik savaş ya da biyoterör iddialarını gösterir kanıtların henüz olmadığını söyledi. ABD’den yükselen ‘virüsün laboratuvar ortamında üretildiği’ iddialarına değinen Tan şöyle dedi: “Şu ana kadar elde edilen veriler virüsün laboratuvarda çıktığı iddiasını destekleyici nitelikte değil. Henüz tıbbi, ekonomik ve siyasi sonuçları analiz edilmemiş bir süreç için biyoterör ya da biyosavaş diyemeyiz, bunun için çok erken. Bu süreci Batı bloğu ülkelerine göre başlatan Çin, Çin’e göre ise ABD’dir. İngiltere ve ABD’den bilim insanları 17 Mart’ta ‘Nature Medicine’ dergisinde yayımladıkları makalede, virüsün laboratuvar ortamında üretilmiş veya manipüle edilmiş olmasının mümkün olmadığı sonucuna ulaşmıştı. Dünya Sağlık Örgütü de virüsün laboratuvarda üretilmediğini resmi olarak açıklamıştı. Ancak bu tür açıklamaları bilimsel ve resmi olarak görsek dahi bilhassa olayların siyasi yönü es geçilmemeli. Laboratuvarda üretilmiş olsun ya da olmasın bu virüsle başlatılan sadece viral bir hastalık değil aynı zamanda sosyal medya, konvansiyonel medya ve diğer araçlarla yönlendirilen psikolojik bir savaş. Yani toplumlarda ekonomik baskı sonucu psikolojik bir gerilim yaratılması da giderek kendini gösteriyor.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:50