Ana içeriğe atla

Prof. Uslu: Türkiye’nin başarılı pandemi mücadelesi sağlık turizmi için ciddi fırsat

21.05.2020

Prof. Dr. Yeter Demir Uslu, Türkiye’nin koronavirüs (COVID-19) salgını sürecindeki başarılı yönetiminin Avrupa’daki sağlık turizmi pastasından daha fazla pay alabilmesi için fırsat sunduğunu belirtti.

d

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sağlık Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yeter Demir Uslu, Türkiye’nin sağlık turizmi ile ilgili yaptığı çalışmaları değerlendirdi. Türkiye’nin sağlık turizmi açısından son 3 yılda önemli başarılara imza attığını kaydeden Uslu, ülkede geçen yıl tedavi edilen yabancı hasta sayısının 880 bini aştığını söyledi. Türkiye’de en çok tedavi edilen hasta sayıları sıralamasında ilk 10’da Avrupa ülkelerinden sadece Almanya ve İngiltere’nin olduğunu aktaran Uslu şöyle devam etti: “Avrupa küresel salgınla mücadelede başta İtalya, İspanya ve Fransa olmak üzere çok kötü sınavlar verdi. ABD de öyle ve bu ülkelerin ağır bilançoları hala devam ediyor. Öyle ki salgın dönemindeki geç alınmış önlemler Avrupa Birliğinin var oluşunun dahi tartışılmasına neden oldu. Pandemi sürecinde başarılı süreç yürütmemiz Avrupa’daki sağlık turizmi pastasından daha fazla pay alabilmemiz için bize ciddi bir fırsat sunuyor. Sağlık turizminde Türkiye’ye olan talep artacak, bu kaçınılmaz. Salgının yönetiminde sağladığımız başarıyı bu noktada da gösterebilirsek uzun vadede çok ciddi kazanımlarımızın olacağı açık.”

“TÜRKİYE’NİN KÜRESEL REKABET GÜCÜ ARTIYOR”
Prof. Uslu, Türkiye’nin sağlık hizmetlerinin sunumunda Avrupa ülkeleri ve ABD ile karşılaştırıldığında fiyat ve bekleme süresi bakımından, Orta Doğu ve Orta Asya ülkelerine göre ise tıbbi teknoloji kapasitesi ve sağlık personelinin ihtisası bakımından daha avantajlı durumda olduğunu ifade etti. İstanbul’un sağlık turizmi açısından önemli olduğunu dile getiren Uslu şunları kaydetti: “Acil durum hastanelerinin açılması ve bunların İstanbul’da olması stratejik bir planlamanın ürünü olduğunu gösteriyor. Acil durum hastanelerinin konumu, fiziki özellikleri ve donanımları düşünüldüğünde sadece olağanüstü durumlar için değil, sağlık turizmi için de stratejik bir yatırım. Sağlık turizmi yoluyla en fazla hastanın geldiği iller ile ülkemizdeki şehir hastanelerinin bulunduğu bölgeler arasında da bir paralellik olduğunu görüyoruz. Sağlık turizminde rekabet edilebilirliğin temel olarak dayandığı nokta ülkenin sağlık sistemi ve sağlık koşullarıdır. Acil durum hastaneleri ve şehir hastaneleri ülkemiz sağlık sistemini güçlendiriyor. Bu açıdan Türkiye’nin sağlık turizminde küresel rekabet gücü artıyor.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansında yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 13:59