Şakul, ''İnsanın 7 Harikası-Solunum Sistemi''ni anlattı

15.01.2015

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ufuk Şakul, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında, ''İnsanın 7 Harikası-Solunum Sistemi'' konusunda bir konuşma yaptı.

1e52debe-84d7-4d99-a65d-8ac3fcad9f96-ufuksahanori.jpg

Kavacık Yerleşkesi'nde gerçekleşen konuşmaya öğretim üyeleri ve idari personel katıldı. Solunum sisteminin işlevlerinden ve canlıların hayat ve gelişimleri için olan öneminden bahseden Şakul, dakikada 12-16 kez, günde 23 bin kez, 70 yaşında bir ömürde yaklaşık 600 milyon kez yapılan solunuma alınan oksijenin, yaklaşık 100 trilyon hücreye hayat kaynağı olduğunu söyledi. Solunumdaki temel amacın oksijenin içeri alınıp, karbondioksitin dışarıya verilmesi işlemi olduğunu ifade eden Şakul, bu işlemin yalnızca nefes alıp vermek olmadığını söyledi. Şakul, solunumu, havadaki oksijenin kullanılarak vücutta enerji ortaya çıkarmak için yapılan işlemler zincirinin tümüne verilen bir ad olduğunu belirtti. Solunumla ilgili önemli görevleri olan burun ve akciğer gibi hayati organlar hakkında da konuşan Şakul, konuşmasını solunum sisteminin sinirsel kontrolü konusuyla bitirdi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 15:11