TÜBİTAK, Yrd. Doç. Dr. Deniz Duralı’nın grip aşısı geliştirilmesi projesini kabul etti

12.05.2014

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Deniz Duralı’nın projesi, TÜBİTAK tarafından desteklenmek üzere kabul edildi.

2f-Deniz_Durali.jpg

Duralı’nın “Tersine Genetik ve Sentetik Biyoloji Yöntemleri kullanılarak Hücre Temelli İnfluenza Prototip Aşı Geliştirilmesi” başlıklı projesi, ülkemizde yeni aşıların ve terapötik antikor/anti-serumların geliştirilmesi ve mevcutların üretim teknolojilerinin iyileştirilmesi noktasında önem taşıyor. TÜBİTAK-ARDEB 1003 Programı kapsamında kabul edilen proje, ulusal ve uluslararası düzeylerde 3 üniversite, 2 araştırma enstitüsü, 1 kamu kurumu ve 1 özel teşebbüsün işbirliğini içeren bir çalışma olacak. Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa sentetik biyoloji yaklaşımıyla aşı prototipinin geliştirilmesi amaçlanıyor. Türkiye’nin kendi influenza pandemi aşısını üretebilmesi, toplum sağlığı için önemli olduğu kadar, ekonomik etkiler açısından da çok önemli. Hedef, projenin sonunda, yurtdışına bağımlı olmadan, influenza pandemisinin başlangıç safhalarında, hasta numunelerinden elde edilecek influenza sekansları ile aşı için gerekli virüsün sentetik olarak oluşturulmasını, üretimini ve aşıyı oluşturacak prosesin geliştirilmiş olması. Projede ayrıca ulusal sağlık sektörünün bu alanda yenilikçi ve rekabetçi yönünün geliştirilmesi amaçlanıyor. Kabul olan proje, hem katma değeri yüksek ve yenilikçi olması, hem de uygulama projelerine temel teşkil edecek teknolojik ürün ve bilgi üretmeye yönelik olması ile öne çıkıyor.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 10:29