Ana içeriğe atla

Türk Hukukunda Arabuluculuk Medipol’de tartışıldı

25.04.2014

Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Türk Hukukunda yeni bir kurum olan Arabuluculuk hakkında öncü bir toplantıya ev sahipliği yaptı. Medipol, Marmara, Hacettepe ve Aydın Üniversitelerinden öğreti..

976031-Hukuk_arabuluculuk_sempozyum.jpg

Türk Hukukuna yeni giren bir kurum olan Arabuluculuk, Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda masaya yatırıldı. 25 Nisan Cuma günü Kavacık Kampüsünde düzenlenen “Türk Hukukunda Arabuluculuk ve Sağlık Hukukunda Arabuluculuğun Yeri Sempozyumu”nda Medipol, Marmara, Hacettepe ve Aydın Üniversitelerinden öğretim üyelerinin yanı sıra Adalet Bakanlığından yetkililer konuşmalar yaptı. Sempozyumda Adalet Bakanlığı’nı Arabuluculuk Dairesi Başkanı Hakan Öztartar ile Arabuluculuk Dairesinden Av. Nihat Şimşek temsil ettiler. Sempozyumun sabahki oturumlarında Türk Hukukunda Arabuluculuk kavramı masaya yatırıldı. Öğleden sonraki oturumlarda ise “Sağlık Hukukunda Arabuluculuk” başlığı altında bir panel düzenlendi. Arabulucular, avukatlar, özel ve kamu hastaneleri yöneticileri, hasta hakları birimleri, öğretim üyeleri ve hukuk fakültesi öğrencilerinin katılımına açık olarak düzenlenen sempozyum için Kadıköy Haldun Taner Sahnesi önünden Medipol Üniversitesi Kavacık Kampüsüne servisler hareket etti.

TÜRK HUKUKUNDA ARABULUCULUK
Sempozyumun açılış konuşmasını İstanbul Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın yaptı. Aydın, arabuluculuk alanında çalışma yapan pek çok temsilciyi Medipol’de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Açılış konuşmasının ardından “Türk Hukukunda Arabuluculuk” başlıklı birinci oturuma geçildi. İlk sözü alan İstanbul Aydın Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Selçuk Öztek “Arabuluculuğun Tarihçesi” başlıklı konuşmasında kavramın aslında pek de yeni olmadığını, arabuluculuğun tarihinin antik devletlere kadar uzandığını söyledi. Öztek’in ardından konuşan Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Müjgan Tunç Yücel ise “Arabuluculukta Amaç, Arabuluculuğun Temel Esasları ve Şartları” başlıklı tebliğini sundu. İkinci oturumda ilk sözü Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı Hakan Öztatar aldı. Öztatar “ Türk Hukukunda Arabuluculuğun Kanuni Temelleri” başlıklı bir konuşma yaptı. Medipol Hukuk’tan Yrd. Doç. Dr. Serdar Kale ise “Arabuluculuk Prosedürünün Sona Ermesi” konusunu anlattı.

SAĞLIK HUKUKUNDA ARABULUCULUK MASAYA YATIRILDI
Öğle yemeği arasının ardından  “Sağlık Hukukunda Arabuluculuk” başlıklı panele geçildi. Medipol Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Prof. Dr. Pervin Somer’in moderatörlüğünde ilerleyen panelde Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamide Zafer “Sağlık Hukukunda Ceza Kanunu Açısından Arabuluculuğa Elverişli Suçlar” konusunu anlattı. Zafer’in ardından söz alan Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Alper Bulur ise “Sağlık Hukukunda Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yolları” hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tıp Hukuku Derneği Başkanı Av. Sunay Akyıldız da “Sağlık Hukukunda Arabuluculuk” başlıklı bir konuşma yaptı. Kahve arasının ardından Av. Nihat Şimşek sempozyumun son tebliğini sundu. Şimşek, “Hasta Hakları Çerçevesinde Arabuluculuk” başlıklı sunumunu yaptı. Sempozyumun genel değerlendirme ve kapanış konuşmalarını Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerimiz Prof. Dr. Pervin Somer ve Yrd. Doç. Dr. Müjgan Tunç Yücel yaptılar. Somer ve Yücel, arabuluculuk konusunun Türk Hukuku açısından yeni bir kavram olduğunu, üstelik de sağlık hukuku alanında oldukça taze bir saha olduğunu kaydederek bu alanda yapılan öncü bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 10:53