Ana içeriğe atla

Uzm. Klinik Psikolog Sitrava: Deprem çocuklara mutlaka anlatılmalı

14.11.2020

Uzman Klinik Psikolog Sevilay Sitrava “Deprem, çocuklara net bir şekilde ama oyun gibi anlatılmalıdır.” dedi.

Sevilay-ef0f1aa6-6255-4579-8f1f-f9e253348c7c.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Psikolojik Danışmanlık Biriminden Uzman Klinik Psikolog Sevilay Sitrava, depremin insan psikolojisini birçok yönden olumsuz etkileyeceğini söyledi. Diriliş Postası Gazetesine röportaj veren Sitrava, depremin çocuklara ise net bir biçimde anlatılması gerektiğini ifade etti.

İşte röportajdan öne çıkan kısımlar:

Deprem çocuklara nasıl anlatılmalı?
Deprem, çocuklara hem net bir şekilde, ama hem de oyun gibi anlatılmalıdır. Böylelikle çocukların korkularını tetiklemeden, güven duygularını zedelemeden, ama özellikle fiziksel olarak tehlikenin olduğunu da belirterek çocukların güven duydukları yetişkinlerin anlatması gerekir. Bu yetişkinler, anne, baba, öğretmen, ya da akraba olabilir. Hatta oyun ile birlikte denemeler de yapılmalıdır. Böylelikle çocuklar deprem anında da, güvensizlik duygusuna kapılmadan, daha önce oynadıkları oyuna benzer bir durumun içinde olduklarını var sayabilirler. Bu, deprem sürecini daha kolay ve sağlıklı yaşamalarına olanak sağlar.

Yakınını kaybeden çocuklara bu durum nasıl anlatılmalı? Kim anlatmalı? Anlattıktan sonra çocuklara nasıl yaklaşılmalı?
Yakınını kaybeden çocuklara gelişimsel düzeyine göre, güven duyduğu, yakın olduğu bir aile büyüğü tarafından çok zamanı ötelemeden, ama çocuğun ruhsal ve fiziksel sağlığından emin olduktan sonra kayıp haberi verilmelidir. Kayıp, çok ağır bir süreci beraberinde getirir. Hele ki depremden dolayı yakınlarını kaybeden çocuklar ya da yetişkinler çok zorlayıcı bir süreçten geçer. Kayıp haberi paylaşıldıktan sonra, mutlaka çocukların psikoterapi tedavisi altında olmaları gerekir. Yaşadıkları ağır bir travmadır ve izlerinin hayat boyu üzerlerinde kalmaması için bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu tedavi sürecine ön ayak olmak ya da devam ettirmek de aile yakınlarının takip edebileceği bir durumdur.

Deprem psikolojisiyle başa çıkmak için neler yapılmalı?
Deprem, kaygıları ve korkuları uyandıran somut bir durumdur. Bir yandan kontrol etmesi mümkün olmayan, gayet belirsiz bir durumken, öte yandan bir şekilde de hazırlıklı olmanın sağlık verildiği bir durum. Öncelikle, fiziksel olarak güvenlik sağlanmalıdır. Fiziksel olarak deprem anında neler yapılmalı, neler yapılmamalı listesinin zihinde net olması önemlidir. Deprem konusunda kişiler bilgi sahibi olmalıdır. Çünkü, net bilgi kaygıları azaltır, baş etme becerilerini güçlendirir. Bunun yanı sıra, depremin insanların iç dünyalarında tetikleyeceği konuların başında güvensizlik ve kaygılar geldiği için, kişiler sadece depremi değil, kendi bireysel yaşamlarındaki kaygılarına, korkularına da kulak vermelidir. Bunlarla ilgili psikoterapi sürecine girmek, kendi kaygıları üzerine düşünmek ve bu kaygılarla baş edebilmek için sağlıklı bir yol izlemek olacaktır.

Röportajın tamamı Diriliş Postası Gazetesinde yayımlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 09:53