Ana içeriğe atla

Yüksel: Türkiye, milli enerji politikasıyla bölgede söz sahibi

15.09.2020

Doç. Dr. Serhat Yüksel, “Türkiye milli enerji politikasıyla Doğu Akdeniz’de en fazla söze sahip olan ülkeler arasında yer almaktadır.” dedi.

Serhat_Yuksel_1-d039c94c-a58e-4d33-a028-0858202d5373

İstanbul Medipol Üniversitesi İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serhat Yüksel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos’ta Karadeniz açıklarında doğal gaz rezervlerinin bulunduğu müjdesini verdiğini anımsatarak, bu rezervin Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfi anlamına geldiğini söyledi. Türkiye’nin enerji ihtiyacını büyük ölçüde yurt dışından temin ettiğine dikkati çeken Yüksel, şöyle devam etti: “İhtiyaç duyulan petrolün yaklaşık yüzde 89’u, doğal gazın ise yaklaşık yüzde 99’luk miktarı ithal edilmektedir. Bu durum ülkemize hem politik hem de ekonomik anlamda risk oluşturmaktadır. Enerji ithal ettiğiniz ülkeyle problemler yaşadığınızda, bu enerjiyi temin edememe riskiniz söz konusudur.  Karadeniz’de keşfedilen bu rezervler gelecekte daha büyük rezervlerin de bulunmasına yönelik belirleyici. Başka bir deyişle, bölgede yapılacak geniş çaplı aramalar sonucunda, daha büyük çaplı rezervlere ulaşılabilmesi ihtimali var. Bu durum da ülkenin enerji arz güvenliğinin arttırılmasına yardımcı olacaktır.”

“TÜRKİYE MİLLİ ENERJİ POLİTİKASI SÜRDÜRÜYOR”
Türkiye’nin özellikle son yıllarda kendisine ait 3 sondaj gemisi ve 2 sismik araştırma gemisi ile bölgede milli enerji politikası yürüttüğünü kaydeden Yüksel, şunları söyledi: “Türkiye artık kendi enerji kaynaklarını arayabilen ve çıkartabilen bir ülke konumuna gelmiştir. Bu durum ülkemize enerji politikalarında üstünlük kazandırmaktadır. Bunun en güzel örneğini Doğu Akdeniz bölgesinde yaşanan olaylardan da izleyebilmekteyiz. Türkiye milli enerji politikasıyla bölgede en fazla söze sahip olan ülkeler arasında yer almaktadır. Bu durumdan çıkartılan en önemli ders ise enerji arama faaliyetlerinin bir ülke için başka ülkelere bırakılmayacak kadar önemli olmasıdır.”

“KALİFİYE PERSONELE İHTİYAÇ VAR”
Doğal gazın keşfi ve çıkarılması aşamalarının oldukça karmaşık süreçleri içeren bir yapı olduğunu vurgulayan Yüksel, sözlerini şöyle tamamladı: “Keşfedilen bu doğal gaz rezervlerinin bireylerin ve şirketlerin kullanımına sunulması uzun süre alabilmektedir. Bu çerçevede, ülkemizin de bu teknik altyapının geliştirilmesine yönelik gerekli yatırımları yapması oldukça önemlidir. Dolayısıyla, bu sürecin etkin bir şekilde yürütülebilmesi için kalifiye personele ihtiyaç duyulmaktadır. Ülkemizin de bu tür iş gücüne sahip olabilmesi için gerekli tedbirleri alması gerekmektedir. Ayrıca doğal gaz haricindeki enerji alternatiflerine yönelik çalışmalara da devam edilmelidir. Bu çerçevede, güneş, rüzgâr ve hidrojen gibi yenilenebilir enerji kaynakları ile nükleer enerjinin ülkemizde gelişmesine yönelik gerekli adımların atılması yerinde olacaktır. Sürdürülebilir sosyal ve ekonomik kalkınma için ülkemizin kendi enerji kaynaklarına sahip olması hayati önem arz etmektedir.”

Söyleşinin tamamı Anadolu Ajansı’nda yayımlanmıştır okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 24/02/2023 - 10:31