“Herkesin dini tercihi güvence altına alınmalı”

02.05.2016

Gündemdeki laiklik tartışmalarını değerlendiren Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek, modern ve demokratik bir anayasada tüm vatandaşların dini tercihlerinin eşit bir biç..

00455979-158a-439e-91a7-bf21aa9bc50d-Bekir_Berat_Ozipek.JPG

Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bekir Berat Özipek gündemdeki laiklik tartışmalarını TRT Haber ekranlarına değerlendirdi. Gökhan Gökçe’nin sunduğu Geniş Açı programının konuğu olan Özipek, öncelikle laiklik tartışmasının terörize edilmemesi gerektiğini söyledi. Özipek, laikliğin anayasada yer alıp almayacağının kararını toplumun tüm kesimlerinin ortaklaşa vermesi gerektiğine işaret etti. Bireylerin din konusunda sahip olduğu farklılıklar karşısında devletin kör olması gerektiğini vurgulayan Özipek, anayasanın hazırlanması sürecinde önemli olan hususun ise her vatandaşın dini tercihlerinin eşit biçimde güvence altına alınması olduğunu belirtti. Laiklik konusunda dünyada iki farklı uygulamanın olduğunu ifade eden Özipek, Kıta Avrupası ve Fransız geleneğini izleyen bazı ülkelerin anayasalarında laikliğe yer verdiğini, diğerlerinin ise doğrudan din ve vicdan özgürlüğü sistemine atıf yaptıklarını kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 13:00