“Ruslar Türk topluluklarını asimile etti”

11.03.2016

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Çağrı Alagöz, Sovyetler Birliği’nin Rus kimliği mirası ile Türk halklarına asimilasyon uyguladığını söyledi.

17-8f68-d73ac994476b-Alagoz_Kongre_Ankara.JPG

Medipol Üniversitesi Sağlık Kurumları İşletmeciliği Programı Başkanı Öğr. Gör. Çağrı Alagöz, Sovyetler Birliği’nin Rus kimliği mirası ile bünyesindeki Türk halklarını dil asimilasyonuna maruz bıraktığını söyledi. Alagöz, Ankara Milli Kütüphane’de düzenlenen “Uluslararası İpek Yolu’nun Yükselişi ve Türk Dünyası Bilgi Şöleni”nde “Sovyetler Birliği'nde Türk Halklarına Uygulanan Dil Politikalarının Kurumsal Temelleri” başlıklı bir bildiri sundu. Sovyetler Birliği’nin, bünyesindeki Türk halklarının Türk dünyası ile bağını koparmak için dil asimilasyonu uyguladığını söyleyen Alagöz, Sovyetlerin Orta Asya’da Ruslaştırma politikalarına başvurduğunu söyledi. Bu politikaların özellikle Stalin döneminde hayata geçirildiğini vurgulayan Alagöz, ideolojik olarak zıt olan Rus Çarlığı ve Sovyetler Birliği’nin, konu milletler meselesi olduğunda Türk halklarına karşı aynı asimilasyon politikalarına başvurduğunu kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 09:05