Erdem: Obezite, ciddi bir tıbbi sorundur

10.03.2016

Medipol Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihal Zekiye Erdem, obezitenin ciddi bir tıbbi sorun olduğunu, obezite hastalığının oluşumunda birçok faktörün yer aldığını sö..

s

Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nihal Zekiye Erdem, obezitenin ciddi bir tıbbi sorun olduğunu, medeni durum, sigara-alkol tüketimi, beslenme alışkanlıkları ve fiziksel aktivite düzeyi gibi etkenlerin bu hastalığın oluşumunda rol oynadığını ifade etti. Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında bariatrik cerrahi hastalarında tedavi süreci ve obezite hastalığı hakkında bir konuşma yapan Erdem, dünya genelinde yaygınlaşan obezitenin medikal ve cerrahi olmak üzere 2 farklı tedavi yönteminin olduğunu söyledi. Medikal tedavilerle obezite hastalarında sadece yüzde 10 oranında bir kilo kaybının olabildiğine dikkat çeken Erdem, konu hakkında yapılan 3 büyük toplantı sonucunda morbid obez hastalarına uygulanan cerrahi dışı tedavi yöntemlerinin başarı şansının düşük olduğunun altını çizdi. Medikal tedavinin yanı sıra bariatrik cerrahi tedavi yönteminin de mevcut olduğunu ifade eden Erdem, bu tedavi yönteminin yüksek riskli obez hastalarına uygulandığını belirtti. Bariatrik cerrahinin minimum komplikasyon ile en etkin tedavinin sağlanmasını amaçladığına vurgu yapan Erdem, bu yöntemin uygulanabilmesi için alkol, ilaç bağımlığı ve hormonal hastalıklar gibi sorunların bulunmaması gerektiğini söyledi. Erdem ayrıca bariatrik cerrahinin uzun süreli ve başarılı sonuçlar vermesi için, hastanın beslenmesine ve yaşam tarzına dikkat etmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 09:08