Ana içeriğe atla

3. Biohukuk Toplantısı sona erdi

08.09.2014

Medipol Üniversitesi’nin Çanakkale Ayvacık Belediyesi’nin desteği ile düzenlediği ve ana teması “İnsan nedir” olan 3. Biohukuk Toplantısı sona erdi. Toplantılarda özellikle genetik, biyoloji ve tıp..

-Biohukuk_3_acilis(1).jpg

Medipol Üniversitesi BioHukuk Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin, Hukuk Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Yücel Sayman’ın öncülüğünde düzenlediği 3. Biohukuk Toplantısı, Çanakkale’nin Ayvacık ilçesinde bağlı Bektaş Köyü Sivrice Koyu’nda 4-6 Eylül tarihlerinde gerçekleştirildi. Toplantıya Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, İlçe Emniyet Müdürü Cengiz Akpınar, Medipol Üniversitesi Öğretim Üyeleri ile Hukuk ve Tıp Fakültesi öğrencileri katıldı.

ESTETİK KRİTERLERİMİZ NEDİR?
Hukuk ve Tıp Fakültesi Öğretim Üyelerimizin ağırlıklı olarak sunum yaptıkları toplantıda 2 isim ilk kez sunum yaptı. Koşuyolu Medipol Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Mustafa Keskin “İnsanda Estetik Kriterleri” başlığı ile bilhassa kadın bedeni üzerinden günümüzün güzellik anlayışı ve bunun estetik cerrahideki karşılığı üzerinden bir konuşma yaparken İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü Doktora Öğrencisi Eyüp Sürgün “Öznellik ve İnsan Doğası” başlığı ile bir tebliğ sundu. Tebliğlerin ardından uzun tartışmalar yapıldı. Toplantı kapsamında Prof. Dr. Yücel Sayman ve eşi Hacer Sayman, katılımcıları Sivrice Deniz Feneri’nde akşam yemeğinde ağırladı. Katılımcılar, eski bir koyun ağılının restore edilerek hizmete açıldığı Taş Ev’de verilen bir kokteyle de katıldı.

ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA SOSYOLOG, FELSEFECİ VE İLAHİYATÇILAR DA KATILACAK
Katılımcılar Medipol Üniversitesi’nin ülkemizde öncü bir çalışma olarak yürüttüğü biohukuk çalışmalarının yakın bir gelecekte ülke gündeminde önemli bir yer işgal etmeye başlayacağını söyledi. Biohukuk alanında ülkemizde gelenek haline gelmiş tek toplantı olan Biohukuk Toplantılarının önümüzdeki yıllarda sosyolog, felsefeci ve ilahiyatçıların da katılımı ile genişleyerek devam etmesi planlanıyor.

EMBRİYO, KOPYA İNSAN, KÖK HÜCRE VE KİMERİK CANLILAR TARTIŞILIYOR
“Bilimsel gelişmeler ve teknoloji, insan türünün evrimini tehdit mi ediyor? Kopya insan ve kimerik canlılara dair tartışmalar insan ırkının geleceğine nasıl bir yön verecek? Embriyo ve kök hücreler üzerindeki bilimsel araştırmalara getirilen yasaklar, değer olarak insanı mı koruyor? Bilimsel gelişmeler ve teknoloji, yeni toplumsal yapılanmaları gerekli kılıyor mu? Cinsel birleşme dışında, örneğin insan kopyalaması tekniğiyle üreyen çocuk, insan türünün üyesi sayılacak mı? Hukuk, var olan anlayış çerçevesinde bilimsel gelişmelerin yaratacağı sorunları çözmeye yeterli mi? Yoksa yeni bir hukuk mu gerekiyor?” Bu ve benzeri sorular, teknolojik gelişmelerin genetik, biyoloji ve tıp bilimine yansıması karşısında ister istemez insanoğlunun kafasını kurcalıyor. Hukuk ve tıpçılar başta olmak üzere bilim insanları ve akademisyenler bir araya gelerek tüm bu ve benzeri sorulara cevaplar arıyor, öncü tartışmalara imza atıyor.

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 09:21