İsrail'in Gazze'ye saldırılarını 11 dilde yayımlanan ortak bildiriyle kınayan 127 rektör adına 10 rektör açıklama yap..

27.07.2014

Hacettepe Üniversitesinin Sıhhiye'deki Rektörlük Binasında düzenlenen toplantıya, bütün bölgeleri temsilen, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İstanbul Medipol Üniversit..

757141f2-a278-49c3-84b3-4e19914e4d1b-rektor-jpg20140726161357.jpg

Ortak basın açıklamasını okuyan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncer, başta İsrail'deki akademisyen meslektaşları olmak üzere tüm dünyadaki akademisyenlere bu insanlık suçuna karşı çıkma çağrısı yaptıklarını ifade ederek, geçiçi ateşkesin kalıcı bir çözüme dönüştürülmesini diledi. Tuncer, İsrail'in kadın ve çocuk ayrımı yapmaksızın Gazze'de bine yakın insanın öldüğü ve binlerce kişinin yaralandığı bir katliam yaptığını dile getirdi. Asker sivil ayrımı yapılmadığı gibi sağlık kuruluşları, ibadethaneler ve okulların da bombaların hedefi olduğuna işaret eden Tuncer, bölgenin abluka altında tutulduğunu ve mağdurlara ulaştırılmak istenen insani yardımların engellendiğini anımsattı. İsrail'in Gazze'de başta kadın ve çocuklar olmak üzere masum sivillerinin öldürmesinin asla kabul edilemez olduğunu vurgulayan Tuncer, bunun için hiçbir gerekçenin haklı gösterilemeyeceğini belirtti. Sağlık hizmeti sunumunun engellenmesinin, yaralılara sağlık hizmeti sunmaya çalışan sağlık görevlilerinin hedef alınmasının ve sağlık merkezlerinin bombalanmasının savaş suçu olduğunu ifade eden Tuncer, İsrail'in savaş suçundan yargılanması gerektiğine işaret etti. Günümüzde masum insanların her ne sebeple olursa olsun abluka altında tutulmasının, her türlü insani yardımın ulaştırılmasının engellenmesinin kabul edilemeyeceğinin altını çizen Tuncer, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birleşmiş Milletlerin koruması altındaki eğitim binalarına sığınan çocuk, kadın ve tüm sivillerin acımasızca bombalanarak katledilmesi insanlık suçu olup asla kabul edilemez. Kutsal mekanlara ve ibadethanelere sığınan insanların yaşamına son vermek ve bir inanışı hedef almak bir insanlık suçu olup, buna hiç kimse sessiz kalmamalıdır. Bu konuda rektörler olarak üniversitelerimiz girişimlerde bulunacak. Filistinli öğrencilere her konuda destek verilecek, yardım kampanyaları başlatılacak ve konuyu ülke ve dünya gündeminde tutabilmek ve unutturmamak için gerekli çalışmalar yapılacak. Başta Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkeler olmak üzere İsrail devletinin işlediği böyle bir insanlık suçuna sessiz kalan herkes zulmün ortağıdır. "

Son Güncelleme Tarihi: 22/03/2023 - 09:43