Ana içeriğe atla

Aydın: Mevcut haliyle Tam Gün Yasası, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile uyumsuz

07.03.2013

İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü ve Sağlık Bakanlığı eski bürokratlarından olan Prof. Dr. Sabahattin Aydın, şimdiye kadar uygulanan Tam Gün Yasası’nın Sağlıkta Dönüşüm Programı ile uyum sağlam..

-41a4243e5b05-sabahattin-aydin.jpg

Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın, tam gün uygulamasında değişiklik yapılması gerektiğini söyledi. Aydın, Medimagazin Gazetesi’ne yaptığı açıklamada  “Şimdiye kadar uygulanan ve Sağlıkta Dönüşüm Programı’yla hiç uyum sağlamayan bu tabloya mutlaka rötuş yapılması gerekiyor.” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı eski bürokratlarından olan Rektör Sabahattin Aydın, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun yenilik yapmak amacıyla farklı kesimlerle görüştüğü Tam Gün Yasası’nı değerlendirdi.

 

Tam gün uygulamasında kafaların çok karıştığını belirten Aydın, bir önceki Sağlık Bakanı Recep Akdağ döneminde, 1970’li yıllardaki kanuna benzer şekilde hekimlerin kendi müesseselerinde sadece çalışmalarını öngören bir düzenleme yapıldığını ancak, Anayasa Mahkemesinin bunun bazı maddelerini iptal etmesiyle tartışmalı bir durum ortaya çıktığını kaydetti. Aydın, şöyle devam etti:

 

“Bence doğru olmamakla birlikte Anayasa Mahkemesi kararı şöyle yorumlandı: ‘Üniversitedeki öğretim üyelerine kurum dışında çalışmak serbest, Sağlık Bakanlığı hastanelerinde çalışan hekimlere kurum dışında çalışmak yasak.’ Ama ben şahsen, Anayasa Mahkemesinin gerekçeli kararına göre böyle bir ayrım olmaması gerektiğini düşünüyorum. Daha sonra kanun hükmünde kararname ile bir düzenleme daha yapıldı. Bu düzenleme, önemle ifade ediyorum ki yanlış bir düzenlemedir. ‘Git muayenehane aç, iki sene ücretsiz izin verelim. Eğer başarısız olursan kadro garantisi veriyoruz, geri dönersin’ gibi aslında muayenehane açmayı teşvik eden, açmayanları tahrik eden, muayenehane açmayıp müessesinde çalışmaya devam edenleri rahatsız ve huzursuz eden, saat 17.00’den sonra özel sektörde çalışıp, aynı zamanda kurumunda kalanları da verimsiz hale getiren bir yapı çıktı ortaya.”

 

“SAĞLIK POLİTİKALARIYLA ALAKASI YOK”

Prof. Dr. Sabahattin Aydın, bunun Türkiye’deki sağlık politikalarıyla alakası olmadığını söyledi. Bunun yanlış bir karar olduğunu ve her halükarda değişir diye beklediğini aktaran Aydın, “Kaldı ki bunun değişmesine fırsat kalmadan Anayasa Mahkemesi bir karar daha aldı. Düzenlemedeki muayenehane açmayı teşvik eden, 17.00’den sonra serbest çalışanların kurumlarında iş yapmalarını engelleyen kısımları iptal etti. Dolayısıyla tam günü iptal etmedi, tam günü delen maddeleri iptal etti. Anayasa Mahkemesi, yasa koyucuya yeniden düzenleme yapması için altı ay süre verdi. Gerekçeli karar yayınlandı, bu süre başladı. Bu sürede yeniden Meclis’in bir düzenleme yapması bekleniyor.” diye konuştu.

 

“DÜZELTİLMESİ GEREKİYOR”

Sabahattin Aydın, şu an fiili olarak İstanbul’da üniversitelerde Tam Gün Yasası’nın uygulanmadığını, altı aylık süre bitmediği için tam bir kaos yaşandığını ifade etti. Üniversite öğretim üyelerinin kimisinin ücretsiz izinde olduğunu, kimisinin saat 17.00’den sonra çalıştığı gerekçesiyle vaka bakmadığını dile getiren Aydın, şunları söyledi:

 

“Şimdiye kadar uygulanan Sağlıkta Dönüşüm Programıyla hiç uyum sağlamayan bu tabloya mutlaka rötuş yapılması gerekiyor. Bu nasıl yapılır, büyüklerimizin bileceği iş. Benim gözlemime dayanarak söyleyeceğim şudur; ortada bir eşitsizlik, dengesizlik var. Hekimlerin bir kısmını serbest bırakıp bir kısmını bırakmayarak onları huzursuz eden, hakkaniyet duygusunu zedeleyen bir tablo var ortada. Bunun en kısa sürede düzeltilmesi gerekir.”

 

“YENİ DÜZENLEME FARK YARATMAMALI”

Prof. Dr. Sabahattin Aydın, tam gün uygulamasıyla ilgili yapılacak düzenlemelerde dikkat edilmesi gereken hususları sıraladı. İlk olarak üniversite ve devlet hastanesindeki hekimler arasında farklılık yaratacak, hakkaniyet duygusunu zedeleyici bir düzenleme yapılmaması gerektiğini belirten Aydın, bir tarafa getirilen uygulamanın diğer taraf için de geçerli olması gerektiğine işaret etti.

İkinci olarak, üniversite hekimleri düşünülerek yapılan kısıtlayıcı tedbirlerin bütün öğretim üyelerini kapsadığını ve komplikasyonlara yol açtığını dile getiren Aydın, bunun da göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi. Aydın, “Üniversitede kanunla kısmi statü kaldırıldı, tüm öğretim üyeleri için kaldırılmış oldu. Böyle bir şey bilinçli yapılıyorsa bir şey diyemem. Ama bunun doğurduğu sorunlar olduğuna inanıyorum.” dedi.

 

Prof. Dr. Aydın, üçüncü olarak da gelecekte Türkiye’de esnek çalışma yönteminin uygulanabileceğini kaydetti. Sağlık sistemlerinin güçlendikçe hekimlerin birden fazla yerde çalışmasına izin vermek istemeyeceğini anlatan Aydın, şunları dile getirdi: “Bu, hekimlerin daha fazla çalışmasına, daha fazla kazanmasına engel olmak anlamına gelmiyor. Ben sadece, geçimini sağlayabilmek için birden fazla kurumda çalışmak zorunda kalmasından bahsediyorum. Ama güçlenen sağlık sistemleri, hekimleri az sayıda müessesede sorumlu hale getirmeye çalışırlar. Türkiye sağlık sistemi bu derece güçlüyse, doğal olarak böyle bir yola istemesek de girilecektir. Eğer gücü yoksa hekimleri sistemde tutabilmek için kapıları aralayıp, sistemde var gibi gösterip, onların geçimini başka yerden sağlamasına göz yumacaktır ki geçmişte yapılan budur. O da sağlık sisteminin gücüyle paralel bir olay. Yetişmiş insan gücünde, özellikle akademik camiada, üniversitelerde esnek çalışma modelleri dünyada teşvik edilen bir model. Bunun sebebi de maksimum verim alabilmek. Bu, bir kurumda saat 17.00’ye kadar öğretim üyelerini atıl durumda tutup, 17.00’den sonra muayenehanede hasta bakacağı anlamına gelmiyor. O kişinin çok kıymetli olan vaktini en uygun yerlerde kullanmak adına esnek çalışmadan bahsediyorum. Böyle bir çalışma, kadroya bağlı olmaksızın yapılan bir şey. Yani tersten bakarsak, sözleşmeye dayalı esnek çalışma kendine güvenen kurumların başvurduğu bir yöntemdir. Gelecekte muhtemeldir ki Türkiye’de böyle bir yöntemin önü açılabilir.”

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 11:02