Ana içeriğe atla

Prof. Garipağaoğlu, güncel gelişmeler ışığında sağlıklı beslenmeyi anlattı

28.02.2013

Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu, popüler diyetlere kulak asılmaması gerektiğini, bu tür diyetlerin hiçbir zaman bilimsel literatüre giremeyeceğini söyledi. Sınır..

uazzez-garipagaoglu.jpg

Geleneksel Perşembe Toplantıları’nın son iki haftadaki konuğu Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Muazzez Garipağaoğlu oldu. Garipağaoğlu, geçen hafta Kavacık Yerleşkesinde yaptığı “Sağlıklıyım, Sağlıklı Besleniyorum” başlıklı sunumunun tekrarını bu hafta Haliç Yerleşkesinde yaptı. Garipağaoğlu’nun sunumunu Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ömer Ceran, Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Naci Karacaoğlan, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüsamettin Oktay ve Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erdoğan Kunter’in de aralarında olduğu çok sayıda akademik ve idari personel izledi.
 

“SEBZE VE MEYVELERİN RENKLİSİNİ TERCİH EDİN”

Konuşmasına sağlıklı beslenmede renkli sebze ve meyve yemenin önemine değinerek başlayan Prof. Garipağaoğlu, tahıl ürünlerinin de beslenmede önemli bir yer tuttuğunu söyledi. Garipağaoğlu kilo kontrolü yapılması koşuluyla, beyaz un kullanılmadığı ve doğal olduğu sürece ekmek tüketiminin sınırlanmasına gerek olmadığını belirtti.


“BESİNLERLE PAZARLIK YAPILMAZ”

Sebze ve meyvenin temel besinlerimiz olması gerektiğini anlatan Garipağaoğlu, bakliyat ve tahıl ürünleri ile protein kaynağı ürünleri tüketmenin önemine değindi. Kırmızı et ve beyaz etin de sınırlı bir şekilde tüketilmesi gerektiğini kaydeden Garipağaoğlu, dengeli beslenmenin ve vücudun ihtiyaçlarının akıldan çıkartılmaması gerektiğini söyledi. Hareketli bir yaşam sürmemizi ve her gün süt, ayran ya da yoğurt ile salata ve meyve tüketilmez gerektiğini anlatan Garipağaoğlu, “Ben sebze sevmiyorum, ben bulgur yiyemem” gibi söylemlerin kabul edilemeyeceğini çünkü sağlıklı beslenmede pazarlık yapılamayacağını belirtti.


“POPÜLER DİYETLER YANILTICI”

Son zamanlarda yazılı ve görsel medyada oldukça sık yer alan ve ekmeği yasaklayıp sınırsızca et tüketimini öneren popüler diyetlerin toplum için yanıltıcı olduğunu kaydeden Garipağaoğlu, bu tür diyetlerin kısa ya da uzun vadede sağlığı olumsuz etkileyebileceğini söyledi.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 11:03