Ana içeriğe atla

Uluslararası Öğrenciler ve Kurum Kültürü: Üniversite Ortamında Birlikte Yaşama Kültürünün Desteklenmesi

05.08.2024

İstanbul Medipol Üniversitesi personelinin ayrımcılığa karşı farkındalığını arttırmak; dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle her türden ayrımcı davranış ve tutumlarla karşılaşmalarını engellemek; eşit ve sorumlu davranış ilkelerinin benimsenmesini teşvik etmek; bu kapsamda, üniversitenin ilgili idari, akademik birimleri ile bu birimlerin personeli ve öğrenciler arasında eşit muameleye dayalı profesyonel ilişkilerin geliştirilmesine katkı vererek, Üniversite’nin akademik, idari personeli ve öğrencilerinin genel memnuniyetini arttırmaktır.

1. Üniversite Kavramı, kültürel çeşitlilik ve birlikte yaşam kültürü Üniversite kavramının ne olduğu ve olmadığı üzerine interaktif bir sohbet gerçekleştirilmekte ve üniversitelerdeki uluslararası öğrencilerin kültürel çeşitlilik anlamında ülkeye ve üniversitelere kattıkları değerler vurgulanmaktadır. Böylece, üniversite kavramına içkin olan çeşitlilik, çoğulculuk ve farklılıklara saygının içselleştirilmesinin önemi ile ilgili bir farkındalığın oluşması sağlanacaktır. 

2. Ayrımcılık nedir ve gündelik hayatın içinde nasıl görünürlük kazanır? Ayrımcılığın tanımı, ayrımcılık türleri ve onun tezahür biçimleri hakkında bilgi verilecek ve ayrımcı tutum ve davranışların personel tarafından anlaşılması için gerekli bilgilendirme yapılacaktır. Bu bağlamda personelin özellikle dolaylı ayrımcılık kapsamında fark edilmeden yapılan ayrımcılığa karşı farkındalığı geliştirilerek hem üniversite içinde hem de günlük yaşamda olumsuz tutum ve davranışların önüne geçilmesine katkı sağlanacaktır. 

3. Ayrımcılığın psikolojik boyutu ve etkileri İnsan zihni ve davranışlarının ayrımcılığa yatkınlığının nedenlerini anlamak ve bu konuda bilimsel çalışmalara dayanarak nasıl önlem alınabileceğine ilişkin öneriler sunmak, kalıp yargıların nasıl oluştuğunu ve bunun nasıl gelişimsel olarak ortaya çıktığını anlamak üzere interaktif çalışmalar gerçekleştirmek hedeflenmektedir.

4. Konunun ahlaki, hukuki ve İMÜ kurum kültürüne ilişkin boyutları Üniversite ortamında çeşitlilik, kapsayıcı ve kuşatıcı bir öğretim anlayışının özümsenmesinin önemi ve eşitsizlik içeren davranışların ahlaki, hukuki ve kurumsal bakımdan neden kabul edilebilir olmadığı net biçimde anlatılacaktır. Eğitime katılanlar, kurum içerisinde eşit, sorumlu ve insanı önemseyen /önceleyen yaklaşımın aynı zamanda kurumsal kırmızı çizgileri ifade ettiği konusunda bir farkındalık geliştireceklerdir.

 

Prof. Bekir Berat Özipek – İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 

Dr. Yakup Levent Korkut- Hukuk Fakültesi 

Dr. Halime Safiye Atalay- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 

Dr. Eylem Aktaş- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi 

Arş. Gör. Taylan Yurtbakan- İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi

Son Güncelleme Tarihi: 05/08/2024 - 16:07