Ana içeriğe atla

Medipol’de Medya Okuryazarlığı Forumu düzenlendi

09.11.2018

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesinin ev sahipliğinde yapılan ‘Medya Okuryazarlığı Forumu’nda siber zorbalık, nefret söylemi ve dijital vatandaşlık konuları masaya yatırıldı.

dd

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından Medya Okuryazarlığı Derneği, Youth IGF Turkey ve Samsung paydaşlığında ‘Medya Okuryazarlığı Forumu’ düzenlendi. Forumda medya okuryazarlığı, siber zorbalık, nefret söylemi ve dijital vatandaşlık konuları masaya yatırıldı, atölye çalışmaları yapıldı. Medipol Medya Merkezi B5 TV Stüdyosunda gerçekleşen panelin konuşmacıları arasında İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesinden Dekan Prof. Dr. Ali Büyükaslan ile Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Demir Ayral , Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Filiz Aydoğan Boschele, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nilüfer Sezer, Medya Okuryazarlığı Derneği Kurucu Başkanı Cansu Aydemir Coşan ve Samsung Türkiye Dış İlişkiler Departmanı Müdürü Cüneyt Bilgiç yer aldı.

“YENİ MEDYA, DİLİMİZİ TAHRİP EDİYOR”

Çok sayıda öğrencinin izlediği forumun açış konuşmasını gerçekleştiren Dekan Büyükaslan, medya okuryazarlığını her disiplinin kendi içinde ciddiyetle ele alması gerektiğini söyledi. Gelişen teknoloji ile birlikte yeni bir dilin ortaya çıktığını kaydeden Büyükaslan, bu sebeple birçok alanın deforme olduğunu ve ‘uzman olmayan uzmanların’ ortaya çıktığını savundu. Medyanın dün olduğu gibi bugün de insanların alışkanlıklarında belirleyici olduğunu ifade eden Büyükaslan şöyle dedi: “20 yıl önce ortalama profile sahip vatandaşın ekonomiyle ilgili hiçbir bilgisi yokken gelişen teknolojiyle birlikte bugün herkes en azından döviz kuru hakkında standart bir bilgiye sahip. Medya okuryazarlığı burada önem kazanıyor. Okuduğu bilgiyi araştırmadan yorumlayan vatandaş bir anda uzman olmayan uzmana dönüşüyor ve verdiği bilgiler dalga dalga yayılıyor. Yeni medya, öte yandan dilimiz üzerinde ciddi bir tahribat oluşturuyor. Ortaya çıkan sosyal medya dilinde yazmanın ve konuşmanın tanımı değişti. Okuduğunu anlayan, araştıran ve doğru yorumlayan bireyler olmak için yüksek düzeyde medya okuryazarı olmamız gerekiyor.”

“İLETİŞİM TEKNOLOJİLERİ 24 SAATİMİZİ ESİR ALIYOR”

Yeni Medya ve İletişim Bölüm Başkanı Doç. Dr. Müge Demir Ayral’ın moderatörlüğünde gerçekleşen forumda konuşan Prof. Dr. Filiz Aydoğan Boschele de yeni iletişim teknolojileri ile birlikte medyanın günümüzün 24 saatini esir aldığını söyledi. Yaşam biçimlerini şekillendirdiği için medyanın gündelik hayatın belirleyicisi olduğunu savunan Boschele, medya karşısında insanın çok aktif olmadığını belirtti. Boschele, izleyiciyi sadece mesajı alan kişi olmaktan çıkardığı için, mesajı anlayan, araştıran ve sonunda eleştiren kişi haline dönüştürdüğü için medya okuryazarlığının önemine vurgu yaptı. Prof. Dr. Nilüfer Sezer ise, iletişimi engellemenin medya okuryazarlığı anlamına gelmediğini söyledi. İyi veya kötü medya okuryazarı olmadığını kaydeden Sezer, ayrımın yüksek ya da düşük medya okuryazarı olarak yapılabileceğinin altını çizdi. Medya okuryazarlığı eğitiminin anaokulundan itibaren başlayarak yaşam boyu devam etmesi gerektiğini kaydeden Sezer, medya okuryazarı olan birinin aynı zamanda kitle iletişim araçlarının diline de hâkim olmasının önemli olduğunu söyledi.

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 15:54