Kadıoğlu: Türkiye 2100 yılında çölleşebilir

08.11.2018

İstanbul Medipol Üniversitesinde düzenlenen söyleşiye katılan Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu, küresel ısınmaya karşı aktif önlemler alınmazsa en kötü senaryoda Türkiye’nin 2100 yılında çölleşebileceğini..

mikdat_kadio

İstanbul Medipol Üniversitesi Tasarım Araştırma ve Mimarlık Kulübü öğrencileri tarafından “Küresel İklim Değişikliğinde Kuraklık, Sel ve Erozyon” başlıklı söyleşi düzenlendi. Güney Kampüs Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşiye İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Meteoroloji Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu konuk oldu. Konuşmasında küresel iklim değişikliğinin sadece kutup ayılarının problemi olmadığını kaydeden Kadıoğlu, her disiplin dalının bu konu üzerine kafa yorması gerektiğini söyledi. Kadıoğlu, iklim değişikliğine karşı uyum sağlama ve zarar azaltma olmak üzere iki farklı strateji izlenmesi gerektiğini belirtti. Ekstrem hava olaylarındaki artışlara da dikkat çeken Kadıoğlu şöyle dedi: “Küresel iklim değişikliğinin etkileri ile gündelik hayatımızda artık sıkça karşılaşıyoruz. Dolu yağışları, sokakların dereye dönmesi, yağışları azalması vb. gibi etkiler daha fazla gündemimize geliyor. En kötü senaryoda, 2100 yılına kadar Türkiye’de sıcaklığın 4 ila 7 derece arasında artması bekleniyor. Bunun olması demek Türkiye’nin daha kurak hale gelmesi ve çölleşmesi anlamını taşıyor. Türkiye’de kıyı alanlarında yerleşim arttıkça daha çok hortum olayı rapor edilecek. Küresel iklim değişikliği yer seviyesindeki hava sıcaklığını yükselttiği için yer ile havanın yukarı seviyeleri arasındaki sıcaklık farkı fırtınaları artıracak. Diğer Akdeniz ülkeleri gibi Türkiye için de en büyük sorun deniz seviyelerindeki yükselmeler olacak. Küresel ısınma, ülkemizde ve dünyada iklim göçlerini de hızlandırarak ulusal güvenlikleri tehdit edici boyuta gelebilir ve sağlık sorunları ortaya çıkabilir. Avrupa Birliği bu yüzden küresel ısınmaya karşı mücadele veriyor. Çünkü Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya olacak kitlesel göçler AB için ulusal güvenlik problemi.”

Son Güncelleme Tarihi: 01/03/2023 - 15:56