Ana içeriğe atla

İklim Değişikliği Araştırmaları Uygar Merkezi (İKLİMER) 1 Ocak 2018 tarihinde İstanbul Medipol Üniversitesinde kurulmuştur. İKLİMER için çalışan araştırma gurubu İstanbul Medipol Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’ne bağlıdır. Sadece kırsal alanlarda sınırlı kalmayıp ayrıca büyük şehirlerde ve yerleşim merkezlerinde, iklim değişikliği ve değişkenliğin etkileri konularında araştırma, yenilik ve uygulama faaliyetleri içerisinde bulunmak bu merkezin gayeleri arasındadır.

İklim değişikliği faaliyetleri şemsiyesi altında seller, kuraklıklar gibi aşırı hidro-meteorolojik olaylar; su kaynakları yönetimi, sıcak hava dalgaları; kara, deniz ve atmosfer çevreleri; insan kaynaklı gaz emisyonları; tarım ve sosyo-ekonomi; yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği; sağlık etkileri; iklim değişikliği temelli yazılım geliştirme gibi konular bulunmaktadır. Ayrıca İKLİMER ulusal ve uluslararası kısa kurslar, seminerler, konferanslar ve sempozyumlar düzenleyecektir.

İKLİMER ulusal ve dünya geneli başarılar elde etmek için iklim değişikliği etkilerini ve yukarıda bahsedilen faaliyetleri önemseyen farklı devlet kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversite ve araştırma merkezleri, özel şirketler ve de uluslararası organizasyonlar ile yakın ilişki içerisinde olacaktır. Ayrıca merkez yenilikçi modeller, usuller ve raporlar üretecektir.

İKLİMER devlet ve sivil toplum sektörlerine gerekli teknik destek ve bilimsel müşavirlik aracılığıyla karar vericilere yardımcı olmak, bilgi ve becerilerini artırmak ve iklim değişikliği ve değişkenliğinin etkilerine uyum sağlama noktalarında destek verecektir.

Devlet, özel, sosyal, finans ve sağlık sektörlerine Türkiye’de müşterek hayatın gelişmesi için müşavirlik hizmetleri sağlamak.

İklim değişikliği ve değişkenliği araştırmalarında ve ulusal ve bölgesel hedeflerin uygulama yönlerinde uluslararası mükemmeliyet seviyesine erişmek.

Stratejiler

Merkez farklı sektörlerin ihtiyaçlarına göre belirlenmiş pek çok stratejiye sahip olup bunlardan en önemlileri aşağıda sıralanmıştır.

1)Sayısal veri tabanı ve sözel kural tabanı kurulumu ve yeni bilgi ve malumatlar ile zenginleştirilmesi,

2)Gelecek iklim değişikliği projeksiyonları oluşturmak için, ulusal ve bölgesel iklim değişikliği modeli geliştirilmesi ve uluslararası mevcut yazılımlar ile uyum sağlanması,

3)Tarım, gıda, su kaynakları, insan sağlığı, yenilenebilir enerji (özellikle hidroelektrik enerji) ve finans gibi çeşitli önemli faaliyetler için iklim değişikliği modelinin çıktılarını kullanmak,

4)İklim değişikliği ve iklim değişkenliği etkilerinin hassasiyetinin azaltma imkanları, uyum ve öteleme konularında tavsiyeler üretmek,

5)İklim değişikliği etkileri üzerinde müşterek insan ilgisini çekmek için ulusal ve uluslararası toplantılar organize etmek.

Hedefler

İnsanlığa hizmet noktasında başarılı işletme için merkezin pek çok hedefleri bulunmaktadır. Bunlar;

1)Meteoroloji ve iklim belgeleme merkezi hazırlığı yapmak,

2)Türkiye için iklim değişikliği senaryo projeksiyonları değerlendirmek,

3)İklim değişikliği bağlantılı hedefler için geçerli veri tabanı kurmak,

4)Türkiye ile alakalı ileri teknoloji literatür katkılarının değerlendirmek,

5)Türkiye üzerinde iklim değişikliği etkileri konularındaki araştırmalara katkı sağlamak,

6)Yerel ve uluslararası literatürde iklim değişikli konularına katkı sağlamak,

7)Türkiye’deki aşırı olaylarını (seller, kuraklıklar ve sıcak hava dalgaları) değerlendirmek,

8)Ulusal ve uluslararası kısa kurslar düzenlemek,

9)Türkçe sade bilgilendirme broşürleriyle insanların farkındalığını artırmak,

10)Sera gazı emisyonlarını azaltıcı ulusal kapasitenin artırılmasına katkı sağlamak.

 

Ekleme Tarihi: 01/07/2022 - 15:13Son Güncelleme Tarihi: 24/06/2024 - 11:02