Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESLENME PSİKOLOJİSİ | BESY1231250 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Ruh sağlığı ve metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Duygudurum, yeme ve bağımlılık | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Duygusal metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Biyo sirkadyen beslenme-1 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Biyo sirkadyen beslenme-2 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Yeme bozuklukları: Anoreksia | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bulimia nervosa | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Ortoreksia | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Gece yeme sendromu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Güncel makale incelemesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Makale ve kitaplardan bölümler |
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004.
2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010.
3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006.
4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007.
5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | X | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 14 | 3 | 42 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 1 | 15 | 15 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 7 | 7 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 12 | 12 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 202 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(202/30) | 7 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
BESLENME PSİKOLOJİSİ | BESY1231250 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Öğrencilere beslenme ile psikoloji arasındaki ilişkinin teorik boyutlarını anlatmak, yeme bozukluklarının psikolojik yönlerini öğretmek |
Dersin İçeriği | Bu ders; Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller,Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller,Ruh sağlığı ve metabolizma,İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk,Duygudurum, yeme ve bağımlılık,Duygusal metabolizma,Biyo sirkadyen beslenme-1,Biyo sirkadyen beslenme-2,Yeme bozuklukları: Anoreksia,Bulimia nervosa,Ortoreksia,Gece yeme sendromu,Güncel makale incelemesi; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Besin seçiminin teorik modellerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
2. Bağırsak ve beyin arasındaki iletişimi açıklar. | 10, 16, 9 | A |
3. Biyo sirkadyen ritmin beslenme ile ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
4. Yeme bozukluklarının neden, süreç ve sonuçlarını yorumlar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Besin seçiminin teorik modelleri: Gelişimsel ve bilişsel modeller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
2 | Besin seçiminin teorik modelleri: Fizyolojik ve psikolojik modeller | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
3 | Ruh sağlığı ve metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
4 | İştahın düzenlenmesi, açlık-tokluk | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
5 | Duygudurum, yeme ve bağımlılık | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
6 | Duygusal metabolizma | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
7 | Biyo sirkadyen beslenme-1 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
8 | Biyo sirkadyen beslenme-2 | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
9 | Yeme bozuklukları: Anoreksia | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
10 | Bulimia nervosa | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
11 | Ortoreksia | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
12 | Gece yeme sendromu | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
13 | Güncel makale incelemesi | Kaynaklardan ilgili konuya hazırlanılması |
Kaynak |
Makale ve kitaplardan bölümler |
1. The Psychology of Eating and Drinking. A. W. Logue. Brunner-Routledge. Taylor-Francis Books. 2004.
2. The Psychology of Eating From Healthy to Disordered Behavior. Wiley-Blackwell. 2010.
3. The Psychology of Food Choice. R. Shepherd and M. Raats. CABI. 2006.
4. The Nutritional Psychology of Childhood. Robert Drewett. Cambridge University Press. 2007.
5.Pub med, science direct gibi veri kaynaklarından güncel makaleler
|
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | X | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | | X | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | X | | | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | X | | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | X | | | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | X | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | | X |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | X | | | |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34