Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
SPORCU BESLENMESİ | BESY1210140 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, sporcuların beslenmesinin önemi, ülkemizde sporcuların sağlık ve beslenmesi ile ilgili uygulamalar, spor diyetisyeninin görevleri, sporcuların temel beslenme gereksinimleri, spor dallarına göre beslenme özellikleri, müsabakalar öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketim planı, ergojenik destekler, farklı çevresel koşullarda (sıcak, soğuk ortamlar, yükselti…) ve özel durumlarda sporcu beslenmesi (çocuk, kadın, engelli, veteran, sakatlanma durumları…), sporcu menüleri, vücut bileşimi ile ilgili bilgilendirmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Spor beslenmesinin önemi,Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar,Sporcuların enerji gereksinimi,Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi,Egzersiz fizyolojisi,Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi ,Müsabaka dönemi beslenme,Sporcular için menü planlama ,Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları,Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum,Ergojenik destek,Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri,Özel durumlarda sporcu beslenmesi,Sakatlanma durumlarında beslenme,Genel tekrar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ülkemizde sporcu beslenmesi ile ilgili uygulamaları kavrar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
2. Spor diyetisyeninin görev ve yetkilerini tanımlar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
3. Sporcuların beslenmesinin özel yönlerini tanımlar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
4. Sporcular için spor dallarına göre beslenme özelliklerini kavrar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
5. Sporcular eğitim merkezlerinde beslenme uygulamalarını belirler. | 10, 12, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Spor beslenmesinin önemi | Ders notları (slayt-video sunum) |
2 | Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar | Ders notları-slayt |
3 | Sporcuların enerji gereksinimi | Ders notları - slayt |
4 | Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi | Ders notları -slayt |
5 | Egzersiz fizyolojisi | Konuk öğretim üyesi sunumu |
6 | Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi | Ders notları - slayt |
7 | Müsabaka dönemi beslenme | Ders notları - slayt |
8 | Sporcular için menü planlama | Ders notları-slayt |
9 | Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları | Ders notları-slayt |
10 | Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum | Video sunum |
11 | Ergojenik destek | Ders notları- slayt |
12 | Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri | Ders notları- slayt |
13 | Özel durumlarda sporcu beslenmesi | Ders notları-slayt |
14 | Sakatlanma durumlarında beslenme | Ders notları-slayt |
15 | Genel tekrar | Sınava hazırlık |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Ersoy G. Fiziksel uygunluk, egzersiz ve spor yapanların beslenmesi, Nobel yayıncılık, Ankara
2. Nancy Clark. Nutrition for sports, USA |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | X | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | X |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 14 | 6 | 84 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 3 | 15 | 45 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 3 | 5 | 15 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 201 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(201/30) | 7 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
SPORCU BESLENMESİ | BESY1210140 | Bahar Dönemi | 3+0 | 3 | 7 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Yüksek Lisans |
Dersin Türü | Programa Bağlı Seçmeli |
Dersin Koordinatörü | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Gülgün ERSOY |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Bu dersin amacı, sporcuların beslenmesinin önemi, ülkemizde sporcuların sağlık ve beslenmesi ile ilgili uygulamalar, spor diyetisyeninin görevleri, sporcuların temel beslenme gereksinimleri, spor dallarına göre beslenme özellikleri, müsabakalar öncesi, sırası ve sonrası beslenme özellikleri, sıvı tüketim planı, ergojenik destekler, farklı çevresel koşullarda (sıcak, soğuk ortamlar, yükselti…) ve özel durumlarda sporcu beslenmesi (çocuk, kadın, engelli, veteran, sakatlanma durumları…), sporcu menüleri, vücut bileşimi ile ilgili bilgilendirmektir |
Dersin İçeriği | Bu ders; Spor beslenmesinin önemi,Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar,Sporcuların enerji gereksinimi,Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi,Egzersiz fizyolojisi,Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi ,Müsabaka dönemi beslenme,Sporcular için menü planlama ,Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları,Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum,Ergojenik destek,Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri,Özel durumlarda sporcu beslenmesi,Sakatlanma durumlarında beslenme,Genel tekrar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Ülkemizde sporcu beslenmesi ile ilgili uygulamaları kavrar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
2. Spor diyetisyeninin görev ve yetkilerini tanımlar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
3. Sporcuların beslenmesinin özel yönlerini tanımlar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
4. Sporcular için spor dallarına göre beslenme özelliklerini kavrar. | 10, 12, 13, 16, 9 | A |
5. Sporcular eğitim merkezlerinde beslenme uygulamalarını belirler. | 10, 12, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 13: Örnek Olay Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | Spor beslenmesinin önemi | Ders notları (slayt-video sunum) |
2 | Ülkemizdeki ve yurtdışındaki uygulamalar | Ders notları-slayt |
3 | Sporcuların enerji gereksinimi | Ders notları - slayt |
4 | Sporcuların makro ve mikro besin ögeleri gereksinimi | Ders notları -slayt |
5 | Egzersiz fizyolojisi | Konuk öğretim üyesi sunumu |
6 | Makro ve mikro besin ögelerinin gereksinimi ve performansa etkisi | Ders notları - slayt |
7 | Müsabaka dönemi beslenme | Ders notları - slayt |
8 | Sporcular için menü planlama | Ders notları-slayt |
9 | Sporcularda vücut bileşimi ve saptama yolları | Ders notları-slayt |
10 | Sıvı tüketimi ve vücut bileşimi ile ilgili sunum | Video sunum |
11 | Ergojenik destek | Ders notları- slayt |
12 | Özel çevresel koşullarda sporcuların beslenme özellikleri | Ders notları- slayt |
13 | Özel durumlarda sporcu beslenmesi | Ders notları-slayt |
14 | Sakatlanma durumlarında beslenme | Ders notları-slayt |
15 | Genel tekrar | Sınava hazırlık |
Kaynak |
Powerpoint sunum dosyaları. |
1. Ersoy G. Fiziksel uygunluk, egzersiz ve spor yapanların beslenmesi, Nobel yayıncılık, Ankara
2. Nancy Clark. Nutrition for sports, USA |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Beslenme ve Diyetetik alanında temel bilgiye sahiptir. | | | | | |
2 | Mesleki bilgi ve becerilerini, bireysel ve toplumsal düzeyde sağlığın geliştirilmesi, hastalıkların önlenmesi ve tedavisi için kullanır. | | | X | | |
3 | Birey, aile ve topluma beslenme ve diyetetik alanında eğitim verir, danışmanlık yapar. | | | X | | |
4 | Bilgi birikimini kullanarak alanına ilişkin çalışmaları bağımsız olarak yürütür, sağlık ekibi ve diğer disiplinler ile işbirliği içinde araştırma, proje ve etkinliklerde rol alır. | | | | X | |
5 | Mesleğini bilimsel araştırmalar, kanıtlar, gelişen teknoloji, güncel literatür ve sağlık politikaları doğrultusunda yürütür. | | | | X | |
6 | Mesleki uygulamalarını etik ilke ve standartlar doğrultusunda gerçekleştirir. Davranışı ile meslektaşlarına ve topluma örnek olur. | | | | X | |
7 | En az bir yabancı dili kullanarak alanına ilişkin uluslararası literatüre ulaşır, değerlendirir ve mesleki gelişim için kullanır. | | | | | |
8 | Beslenme ve Diyetetik alanında eleştirel düşünme, sorun çözme ve karar verme becerilerini kullanır. | | | | X | |
9 | Mesleki alanda yazılı ve sözlü etkili iletişim kurar. | | | | | X |
10 | Mesleğin gerektirdiği genel kültür bilgisine sahiptir. | | | X | | |
11 | aşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir ve davranışa dönüştürür. | | | | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 50 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 27/01/2023 - 14:09Son Güncelleme Tarihi: 27/01/2023 - 15:34