Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HALK SAĞLIĞI | - | Senelik | 37+0 | - | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul Dersi |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Osman Erol HAYRAN, Dr.Öğr.Üye. Ömer ATAÇ, Dr.Öğr.Üye. Hüseyin KÜÇÜKALİ, Dr.Öğr.Üye. Ayşe Nur BALCI YAPALAK, Dr.Öğr.Üye. Ayşe Seval PALTEKİ, Doç.Dr. Perihan TORUN, Öğr.Gör.Dr. Zeynep Meva ALTAŞ |
Dersin Yardımcıları | Dr. Ayşe Zülal Tokaç Farımaz |
Dersin Amacı | Sağlık ve hastalığın sosyal, çevresel, ekonomik, kültürel değişkenlerle ilişkisini açıklamak; toplum sağlığını değerlendirmek amacıyla kullanılan epidemiyolojik ve demografik yöntemler konusunda bilgi vermek; koruyucu hekimlik ve geliştirici sağlık hizmet ilkelerini öğretmek; sağlık yönetiminin anlamını ve yöntemlerini açıklamak; ana-çocuk sağlığı, toplum beslenmesi, risk altındaki grupların sağlığı, iş sağlığı, çevre sağlığı konularında bilgi aktarmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Halk Sağlığı - Kanser Epidemiyolojisi,Halk Sağlığı - Yaşam Kalitesi,Halk Sağlığı - Genetik Epidemiyoloji,Halk Sağlığı -Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar,Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgınların Epidemiyolojisi,Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrolü,Bağışıklama,Seyahat ve Sağlık,Su ve Gıda Kaynaklı Hastalıklar,Toplum Beslenmesi,Beslenme Epidemiyoloji,Tip 2 Diyabet Epidemiyolojisi,Okul Sağlığı,Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Epidemiyolojisi,Hava Kirliliği ve Sağlığa Etkileri,Havadan Bulaşan Hastalıklar,İklim Değişikliği ve Sağlığa Etkileri,Nörolojik ve Psikiyatrik Sorunların Epidemiyolojisi,Toplum Ruh Sağlığı,Bir Sağlık Sorunu Olarak Şiddet,Çevresel Sağlık,Hassas Grupların Sağlığı,Yaşlı Sağlığı,İş sağlığı ve güvenliği,Meslek Hastalıkları ve Kazaları,Kazalar ve Yaralanmalar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Vektörlerle bulaşan hastalıklar sorununun boyutunu öğrenir | 10, 16, 9 | A |
Vektörlerin taşıdığı önemli hastalıkları sayar | 10, 16, 9 | A |
Sıtma hastalığının etyolojisini, epidemiyolojisini, tanısını, tedavisini ve korunma yöntemlerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi kavramını tanımlar | 10, 16, 9 | A |
Yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam kalitesi ölçüm yöntemlerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Genetik epidemiyolojinin tanımını ve genetik yapı-çevre etkileşim modellerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Genetik epidemiyolojide kullanılan araştırma yöntemlerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Kanser epidemiyolojisi tanımını yapar | 10, 16, 9 | A |
Kanser türlerinin sıklık ve dağılım özelliklerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Kanser morbidite ve mortalite ölçütlerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Kanserde nedensellik ve risk faktörü kavramlarını tanımlar | 10, 16, 9 | A |
Kanserden korunma ve palyatif bakım kavramlarını açıklar | 10, 16, 9 | A |
Toplumun beslenme durumunu değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Önemli beslenme sorunları için alınacak önlemleri sayar. | 10, 16, 9 | A |
Gıda güvenliğinin denetimini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Türkiye'de ve Dünya'daki önemli beslenme sorunlarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Beslenme sorunlarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Tip 2 diyabetin nedenlerini ve korunma önlemlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Tip 2 diyabetin çocuk, genç ve yetişkinlerdeki görülme sıklığını sayar | 10, 16, 9 | A |
Okul sağlığı kavramını tanımlar ve okul-sağlık ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Okul sağlığı faaliyetlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı olmayan hastalık kavramını açıklar ve risk faktörlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrol yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hava kirliliğini tanımlar, başlıca hava kirleticilerini ve etkilerini sıralayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Hava kalitesi indeksini açıklar ve alınması gereken önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Hava yoluyla bulaşan önemli hastalıkları ve alınacak önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Küresel ısınma/iklim değişikliğini tanımlar ve nedenlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini ayırt edebilir. | 10, 16, 9 | A |
Endemi, epidemi, pandemi kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Salgın incelemesi yapabilir. | 10, 16, 9 | A |
Halk sağlığı açısından önem taşıyan bulaşıcı hastalıkların bulaşma yollarını bilir. | 10, 16, 9 | A |
Enfeksiyon zincirini ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı hastalık salgınları sırasında alınması gereken önlemleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Soğuk zincirin önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkemizde geçerli olan aşılama takvimini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Seyahat sağlığının önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkelere göre sık görülen seyahat sağlığı sorunlarını ve yapılması gereken seyahat aşılarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Su ve gıda yoluyla bulaşan önemli hastalıkları ve alınacak önlemleri listeler. | 10, 16, 9 | A |
Su numunesi alınmasında izlenecek adımları, gıda ve su kirlemesi sebeplerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Üreme sağlığı için gereken koruyucu hekimlik önlemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Türkiye'de ve Dünya'daki üreme sağlığı sorunlarının görülme sıklıklarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Cinsel yolla bulaşan halk sağlığı açısından önem taşıyan hastalıkları sayar. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve doğum sırasında sık karşılaşılan sorunları tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Sağlıklı gebelik, doğum ve güvenli annelik için alınacak önlemleri sayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Ana-çocuk sağlığı düzeyi ölçüm yöntemlerini hesaplar. | 10, 16, 9 | A |
Şiddet türlerinin halk sağlığı ile ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Kazaları önleme ve korunma yollarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Deprem, sel, savaş, gibi durumlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sayar ve alınması gereken sağlık önlemlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Kaza tanımını yapar ve türlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
İş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutlarını, halk sağlığı açısından önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
İş sağlığının kapsamını açıklar ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için gereken koruyucu önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Geriatrik yaş grubunun önemli sağlık sorunlarının görülme sıklığını ve korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hassas grupların karşı karşıya olduğu sağlık risklerini ve gerekli sağlık hizmetlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Toplumdaki hassas grupların neler olduğunu sayar. | 10, 16, 9 | A |
Çevre epidemiyolojisinde kullanılan araştırma türlerini sıralar ve temel kavramları tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Çevre epidemiyolojisi ve özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Çevreden kaynaklanan önemli sağlık sorunlarından korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hava, su, toprak kirliliğinin sağlıkla ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkemizdeki toplum ruh sağlığı hizmetlerinin sunum modelini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Toplum Ruh Sağlığı hizmeti kavramını ve ruh Sağlığı Hizmetlerinin gelişim evrelerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ruhsal ve nörolojik bozukluklar açısından yüksek risk grupları ile korunma yöntemlerini anlatır. | 10, 16, 9 | A |
Halk sağlığı açısından önem taşıyan ruhsal ve nörolojik bozuklukların neler olduğunu sayar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Halk Sağlığı - Kanser Epidemiyolojisi | yok |
2 | Halk Sağlığı - Yaşam Kalitesi | yok |
3 | Halk Sağlığı - Genetik Epidemiyoloji | yok |
4 | Halk Sağlığı -Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar | yok |
5 | Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgınların Epidemiyolojisi | yok |
6 | Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrolü | yok |
7 | Bağışıklama | yok |
8 | Seyahat ve Sağlık | yok |
9 | Su ve Gıda Kaynaklı Hastalıklar | yok |
10 | Toplum Beslenmesi | yok |
11 | Beslenme Epidemiyoloji | yok |
12 | Tip 2 Diyabet Epidemiyolojisi | yok |
13 | Okul Sağlığı | yok |
14 | Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Epidemiyolojisi | yok |
15 | Hava Kirliliği ve Sağlığa Etkileri | yok |
16 | Havadan Bulaşan Hastalıklar | yok |
17 | İklim Değişikliği ve Sağlığa Etkileri | yok |
18 | Nörolojik ve Psikiyatrik Sorunların Epidemiyolojisi | yok |
19 | Toplum Ruh Sağlığı | yok |
20 | Bir Sağlık Sorunu Olarak Şiddet | yok |
21 | Çevresel Sağlık | yok |
22 | Hassas Grupların Sağlığı | yok |
23 | Yaşlı Sağlığı | yok |
24 | İş sağlığı ve güvenliği | yok |
25 | Meslek Hastalıkları ve Kazaları | yok |
26 | Kazalar ve Yaralanmalar | yok |
Kaynak |
1- ''Oxford Textbook of Global Public Health 6th Edition'' Detels,Gulliford, Abdool Karim, Tan, Oxford University Press, 2015. 2-“Applied Demography and Public Health” Nazrul Hoque, Mary A. McGehee, Benjamin S. Bradshaw (Eds.), Springer, 2013. 3-“Epidemiology: Principles and Practical Guidelines” Jan Van den Broeck, Jonathan R. Brestoff, Eds., 2013, Springer. 4-“Epidemiology and Demography in Public Health” Japhet Killewo (Ed. In Chief), H. Kristian Heggenhougen, Stella R. Quah (Eds.), 2010, Elsevier. 5-“Modern Methods for Epidemiology” Yu-Kang Tu, Darren C. Greenwood (Eds.), Springer, 2012. |
Ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY1: İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | X | |||||
2 | PY2: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerinin temel bilimsel yaklaşımlarla araştırılması, tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | X | |||||
3 | PY3: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yıllarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | X | |||||
4 | PY4: Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | X | |||||
5 | PY5: Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | X | |||||
6 | PY6: İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | PY7: Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerilerini geliştirir. | ||||||
8 | PY8: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | X | |||||
9 | PY9: Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | PY10: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY11: Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | PY12: Kişisel öğrenme gereksinimlerini belirler ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | X | |||||
13 | PY13: Sağlık alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
14 | PY14: Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır. | X | |||||
15 | PY15: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili önerilerini verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla paylaşır. | X | |||||
16 | PY16: İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | PY17: En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
18 | PY18: Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | X | |||||
19 | PY19: Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. | ||||||
20 | PY20: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | X | |||||
21 | PY21: İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu | ||||||
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) | |||
Ders Saati | 37 | 1 | 37 | |||
Rehberli Problem Çözme | 0 | 0 | 0 | |||
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 | |||
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 | |||
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 | |||
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 | |||
Ara Sınav ve Hazırlığı | 16 | 1 | 16 | |||
Genel Sınav ve Hazırlığı | 16 | 1 | 16 | |||
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 | |||
Toplam İş Yükü (Saat) | 69 | |||||
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(69/30) | 2 | |||||
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|---|---|---|---|---|
HALK SAĞLIĞI | - | Senelik | 37+0 | - | 2 |
Ders Programı |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler |
Dersin Dili | İngilizce |
Dersin Seviyesi | Lisans |
Dersin Türü | Kurul Dersi |
Dersin Koordinatörü | |
Dersi Verenler | Prof.Dr. Osman Erol HAYRAN, Dr.Öğr.Üye. Ömer ATAÇ, Dr.Öğr.Üye. Hüseyin KÜÇÜKALİ, Dr.Öğr.Üye. Ayşe Nur BALCI YAPALAK, Dr.Öğr.Üye. Ayşe Seval PALTEKİ, Doç.Dr. Perihan TORUN, Öğr.Gör.Dr. Zeynep Meva ALTAŞ |
Dersin Yardımcıları | Dr. Ayşe Zülal Tokaç Farımaz |
Dersin Amacı | Sağlık ve hastalığın sosyal, çevresel, ekonomik, kültürel değişkenlerle ilişkisini açıklamak; toplum sağlığını değerlendirmek amacıyla kullanılan epidemiyolojik ve demografik yöntemler konusunda bilgi vermek; koruyucu hekimlik ve geliştirici sağlık hizmet ilkelerini öğretmek; sağlık yönetiminin anlamını ve yöntemlerini açıklamak; ana-çocuk sağlığı, toplum beslenmesi, risk altındaki grupların sağlığı, iş sağlığı, çevre sağlığı konularında bilgi aktarmak. |
Dersin İçeriği | Bu ders; Halk Sağlığı - Kanser Epidemiyolojisi,Halk Sağlığı - Yaşam Kalitesi,Halk Sağlığı - Genetik Epidemiyoloji,Halk Sağlığı -Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar,Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgınların Epidemiyolojisi,Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrolü,Bağışıklama,Seyahat ve Sağlık,Su ve Gıda Kaynaklı Hastalıklar,Toplum Beslenmesi,Beslenme Epidemiyoloji,Tip 2 Diyabet Epidemiyolojisi,Okul Sağlığı,Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Epidemiyolojisi,Hava Kirliliği ve Sağlığa Etkileri,Havadan Bulaşan Hastalıklar,İklim Değişikliği ve Sağlığa Etkileri,Nörolojik ve Psikiyatrik Sorunların Epidemiyolojisi,Toplum Ruh Sağlığı,Bir Sağlık Sorunu Olarak Şiddet,Çevresel Sağlık,Hassas Grupların Sağlığı,Yaşlı Sağlığı,İş sağlığı ve güvenliği,Meslek Hastalıkları ve Kazaları,Kazalar ve Yaralanmalar; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
Vektörlerle bulaşan hastalıklar sorununun boyutunu öğrenir | 10, 16, 9 | A |
Vektörlerin taşıdığı önemli hastalıkları sayar | 10, 16, 9 | A |
Sıtma hastalığının etyolojisini, epidemiyolojisini, tanısını, tedavisini ve korunma yöntemlerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Sağlıkla ilgili yaşam kalitesi kavramını tanımlar | 10, 16, 9 | A |
Yaşam kalitesi ve sağlıklı yaşam kalitesi ölçüm yöntemlerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Genetik epidemiyolojinin tanımını ve genetik yapı-çevre etkileşim modellerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Genetik epidemiyolojide kullanılan araştırma yöntemlerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Kanser epidemiyolojisi tanımını yapar | 10, 16, 9 | A |
Kanser türlerinin sıklık ve dağılım özelliklerini sayar | 10, 16, 9 | A |
Kanser morbidite ve mortalite ölçütlerini açıklar | 10, 16, 9 | A |
Kanserde nedensellik ve risk faktörü kavramlarını tanımlar | 10, 16, 9 | A |
Kanserden korunma ve palyatif bakım kavramlarını açıklar | 10, 16, 9 | A |
Toplumun beslenme durumunu değerlendirme yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Önemli beslenme sorunları için alınacak önlemleri sayar. | 10, 16, 9 | A |
Gıda güvenliğinin denetimini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Türkiye'de ve Dünya'daki önemli beslenme sorunlarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Beslenme sorunlarının önlenmesi için alınması gereken önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Tip 2 diyabetin nedenlerini ve korunma önlemlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Tip 2 diyabetin çocuk, genç ve yetişkinlerdeki görülme sıklığını sayar | 10, 16, 9 | A |
Okul sağlığı kavramını tanımlar ve okul-sağlık ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Okul sağlığı faaliyetlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı olmayan hastalık kavramını açıklar ve risk faktörlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı olmayan hastalıkların kontrol yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hava kirliliğini tanımlar, başlıca hava kirleticilerini ve etkilerini sıralayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Hava kalitesi indeksini açıklar ve alınması gereken önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Hava yoluyla bulaşan önemli hastalıkları ve alınacak önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Küresel ısınma/iklim değişikliğini tanımlar ve nedenlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
İklim değişikliğinin sağlık üzerindeki doğrudan ve dolaylı etkilerini ayırt edebilir. | 10, 16, 9 | A |
Endemi, epidemi, pandemi kavramlarını tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Salgın incelemesi yapabilir. | 10, 16, 9 | A |
Halk sağlığı açısından önem taşıyan bulaşıcı hastalıkların bulaşma yollarını bilir. | 10, 16, 9 | A |
Enfeksiyon zincirini ve bulaşıcı hastalıklardan korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Bulaşıcı hastalık salgınları sırasında alınması gereken önlemleri açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Soğuk zincirin önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkemizde geçerli olan aşılama takvimini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Seyahat sağlığının önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkelere göre sık görülen seyahat sağlığı sorunlarını ve yapılması gereken seyahat aşılarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Su ve gıda yoluyla bulaşan önemli hastalıkları ve alınacak önlemleri listeler. | 10, 16, 9 | A |
Su numunesi alınmasında izlenecek adımları, gıda ve su kirlemesi sebeplerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Üreme sağlığı için gereken koruyucu hekimlik önlemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Türkiye'de ve Dünya'daki üreme sağlığı sorunlarının görülme sıklıklarını sayar. | 10, 16, 9 | A |
Cinsel yolla bulaşan halk sağlığı açısından önem taşıyan hastalıkları sayar. | 10, 16, 9 | A |
Gebelik ve doğum sırasında sık karşılaşılan sorunları tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Sağlıklı gebelik, doğum ve güvenli annelik için alınacak önlemleri sayabilir. | 10, 16, 9 | A |
Ana-çocuk sağlığı düzeyi ölçüm yöntemlerini hesaplar. | 10, 16, 9 | A |
Şiddet türlerinin halk sağlığı ile ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Kazaları önleme ve korunma yollarını açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Deprem, sel, savaş, gibi durumlarda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarını sayar ve alınması gereken sağlık önlemlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Kaza tanımını yapar ve türlerini sayar. | 10, 16, 9 | A |
İş kazaları ve meslek hastalıklarının boyutlarını, halk sağlığı açısından önemini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
İş sağlığının kapsamını açıklar ve işyerinde iş sağlığı ve güvenliği için gereken koruyucu önlemleri sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Geriatrik yaş grubunun önemli sağlık sorunlarının görülme sıklığını ve korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hassas grupların karşı karşıya olduğu sağlık risklerini ve gerekli sağlık hizmetlerini sıralar. | 10, 16, 9 | A |
Toplumdaki hassas grupların neler olduğunu sayar. | 10, 16, 9 | A |
Çevre epidemiyolojisinde kullanılan araştırma türlerini sıralar ve temel kavramları tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Çevre epidemiyolojisi ve özelliklerini tanımlar. | 10, 16, 9 | A |
Çevreden kaynaklanan önemli sağlık sorunlarından korunma yöntemlerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Hava, su, toprak kirliliğinin sağlıkla ilişkisini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ülkemizdeki toplum ruh sağlığı hizmetlerinin sunum modelini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Toplum Ruh Sağlığı hizmeti kavramını ve ruh Sağlığı Hizmetlerinin gelişim evrelerini açıklar. | 10, 16, 9 | A |
Ruhsal ve nörolojik bozukluklar açısından yüksek risk grupları ile korunma yöntemlerini anlatır. | 10, 16, 9 | A |
Halk sağlığı açısından önem taşıyan ruhsal ve nörolojik bozuklukların neler olduğunu sayar. | 10, 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|---|---|
1 | Halk Sağlığı - Kanser Epidemiyolojisi | yok |
2 | Halk Sağlığı - Yaşam Kalitesi | yok |
3 | Halk Sağlığı - Genetik Epidemiyoloji | yok |
4 | Halk Sağlığı -Vektörlerle Bulaşan Hastalıklar | yok |
5 | Bulaşıcı Hastalıklar ve Salgınların Epidemiyolojisi | yok |
6 | Bulaşıcı Hastalıklar ve Kontrolü | yok |
7 | Bağışıklama | yok |
8 | Seyahat ve Sağlık | yok |
9 | Su ve Gıda Kaynaklı Hastalıklar | yok |
10 | Toplum Beslenmesi | yok |
11 | Beslenme Epidemiyoloji | yok |
12 | Tip 2 Diyabet Epidemiyolojisi | yok |
13 | Okul Sağlığı | yok |
14 | Bulaşıcı Olmayan Hastalıkların Epidemiyolojisi | yok |
15 | Hava Kirliliği ve Sağlığa Etkileri | yok |
16 | Havadan Bulaşan Hastalıklar | yok |
17 | İklim Değişikliği ve Sağlığa Etkileri | yok |
18 | Nörolojik ve Psikiyatrik Sorunların Epidemiyolojisi | yok |
19 | Toplum Ruh Sağlığı | yok |
20 | Bir Sağlık Sorunu Olarak Şiddet | yok |
21 | Çevresel Sağlık | yok |
22 | Hassas Grupların Sağlığı | yok |
23 | Yaşlı Sağlığı | yok |
24 | İş sağlığı ve güvenliği | yok |
25 | Meslek Hastalıkları ve Kazaları | yok |
26 | Kazalar ve Yaralanmalar | yok |
Kaynak |
1- ''Oxford Textbook of Global Public Health 6th Edition'' Detels,Gulliford, Abdool Karim, Tan, Oxford University Press, 2015. 2-“Applied Demography and Public Health” Nazrul Hoque, Mary A. McGehee, Benjamin S. Bradshaw (Eds.), Springer, 2013. 3-“Epidemiology: Principles and Practical Guidelines” Jan Van den Broeck, Jonathan R. Brestoff, Eds., 2013, Springer. 4-“Epidemiology and Demography in Public Health” Japhet Killewo (Ed. In Chief), H. Kristian Heggenhougen, Stella R. Quah (Eds.), 2010, Elsevier. 5-“Modern Methods for Epidemiology” Yu-Kang Tu, Darren C. Greenwood (Eds.), Springer, 2012. |
Ders notları |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı | |||||||
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi | |||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||
1 | PY1: İnsana ait (tıbbi) yapısal (morfolojik) ve işlevsel (fonksiyonel) normal yapıyı ve bozukluk (hastalık) durumlarını bilir. | X | |||||
2 | PY2: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerinin temel bilimsel yaklaşımlarla araştırılması, tanısı ve tedavisi için gerekli yöntemleri bilir. | X | |||||
3 | PY3: Bozukluk (hastalık) durumlarının nedenlerini, korunma yıllarını ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi yöntemlerini bilir. | X | |||||
4 | PY4: Sağlıkla ilgili bilgilerini ileri düzeyde geliştirebilme ve uygulayabilme yöntemlerini bilir. | X | |||||
5 | PY5: Sağlıkla ilgili disiplinler arası ileri düzeyde bilgiye ulaşır, bilgiyi yorumlar ve uygular. | X | |||||
6 | PY6: İnsan bedeninde yapısal ve fonksiyonel olarak tam bir klinik muayene yapar, sorunları tanımlar. | ||||||
7 | PY7: Teşhis için tetkik verilerini yorumlar ve klinik verilerle karşılaştırır ve çözüm önerilerini geliştirir. | ||||||
8 | PY8: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesi için uygun araçları seçip uygulayabilir. | X | |||||
9 | PY9: Sağlıkla ilgili ileri düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak planlar ve yürütür. | ||||||
10 | PY10: Birey ve toplum sağlığının teşviki ve geliştirilmesinde karşılaşılan sorunları çözmek için bireysel ve ekip üyesi olarak sorumluluk alır. | X | |||||
11 | PY11: Teşhis ve tedavi için insan bedenine yapacağı her türlü uygulamanın sorumluluğunu alır. | ||||||
12 | PY12: Kişisel öğrenme gereksinimlerini belirler ve yaşam boyu öğrenmeye ilişkin olumlu tutum geliştirir. | X | |||||
13 | PY13: Sağlık alanında edindiği bilgileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir. | X | |||||
14 | PY14: Hastayı, ilgili kişi ve kurumları ve toplumu sağlık sorunu ile ilgili bilgilendirir, çözüm önerilerini yazılı ve/veya sözlü olarak aktarır. | X | |||||
15 | PY15: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili önerilerini verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla paylaşır. | X | |||||
16 | PY16: İngilizceyi en az Avrupa Dil Portföyü B1 Genel Düzeyinde kullanarak, alanındaki bilgileri izler ve iletişim kurar. | ||||||
17 | PY17: En az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı İleri Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | ||||||
18 | PY18: Sağlık alanı ile ilgili verilerin elde edilmesi, yorumlanması, uygulanması ve duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder. | X | |||||
19 | PY19: Sağlık alanı ile ilgili konularda strateji, politika ve uygulama planları geliştirebilir ve elde edilen sonuçları, kalite süreçleri çerçevesinde değerlendirebilir. | ||||||
20 | PY20: Sağlığın teşviki ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmalarını nicel ve nitel verilerle destekleyerek disiplinler arası uzmanlarla sistemli bir biçimde paylaşır. | X | |||||
21 | PY21: İş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | X |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme | |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | 40 | |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | 60 | |
Toplam | 100 |