Ders Detayı
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İLAÇ ŞEKİLLERİ VE UYGULAMALARI I | ECH2116110 | Güz Dönemi | 1+2 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczane pratiğindeki temel bilgileri, reçete ve reçete kavramı, reçeteyle ilgili bilgileri, farklı ilaç şekillerini, ilaçların hazırlanmasından kullanıma sunulmasına kadarki aşamaları hakkında öğrencileri bilgilendirmektedir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. İlacın tanımı ve tarihçesi,2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları,3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler,4. Eczane pratiğinde temel bilgiler,5. Sıvı dozaj şekilleri,6. Sıvı dozaj şekilleri,7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su,8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları,9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I,10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II,11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III,12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV,13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V,14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczane pratiğindeki temel bilgileri açıklar. | 16, 9 | A |
1.1. Eczanede kendi yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu listeler. | 16, 9 | A |
1.2. Görevlerini eczanede çalışma prensiplerine uygun özetler. | 10, 16, 9 | A |
2. Reçete ve reçete kısımlarını açıklar. | 10, 12, 9 | A |
2.1. Reçete hazırlanırken dikkat edilecek hususları özetler. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Eczanede bulunan özel defterleri tanır. | 10, 12, 9 | A |
3. Farklı dozaj şekillerini tanır. | 10, 16, 9 | D |
4. İlaçların ambalaj ve saklanma koşullarını açıklar. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | 1. İlacın tanımı ve tarihçesi | |
2 | 2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları | |
3 | 3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler | |
4 | 4. Eczane pratiğinde temel bilgiler | |
5 | 5. Sıvı dozaj şekilleri | |
6 | 6. Sıvı dozaj şekilleri | |
7 | 7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su | |
8 | 8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları | |
9 | 9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I | |
10 | 10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II | |
11 | 11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III | |
12 | 12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV | |
13 | 13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V | |
14 | 14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI | |
Kaynak |
Ders notu derste öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | | X |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | | | X | | |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | | X |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | | | X |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | X | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | | | | | X |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | | | X | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
AKTS / İşyükü Tablosu |
Etkinlik | Sayı | Süresi (Saat) | Toplam İş Yükü (Saat) |
Ders Saati | 14 | 3 | 42 |
Rehberli Problem Çözme | 5 | 1 | 5 |
Problem Çözümü / Ödev / Proje / Rapor Tanzimi | 0 | 0 | 0 |
Okul Dışı Diğer Faaliyetler | 0 | 0 | 0 |
Proje Sunumu / Seminer | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav (QUİZ) ve Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav ve Hazırlığı | 1 | 30 | 30 |
Genel Sınav ve Hazırlığı | 1 | 50 | 50 |
Performans Görevi, Bakım Planı | 0 | 0 | 0 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 127 |
Dersin AKTS Kredisi = Toplam İş Yükü (Saat)/30*=(127/30) | 4 |
Dersin AKTS Kredisi: *30 saatlik çalışma 1 AKTS kredisi sayılmaktadır. |
Dersin Detaylı Bilgileri
Ders Tanımı
Ders | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | Kredi | AKTS |
---|
İLAÇ ŞEKİLLERİ VE UYGULAMALARI I | ECH2116110 | Güz Dönemi | 1+2 | 2 | 4 |
Ön Koşul Dersleri | |
Önerilen Seçmeli Dersler | |
Dersin Dili | Türkçe |
Dersin Seviyesi | Ön Lisans |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA |
Dersi Verenler | Dr.Öğr.Üye. Muhammet Davut ARPA |
Dersin Yardımcıları | |
Dersin Amacı | Eczane pratiğindeki temel bilgileri, reçete ve reçete kavramı, reçeteyle ilgili bilgileri, farklı ilaç şekillerini, ilaçların hazırlanmasından kullanıma sunulmasına kadarki aşamaları hakkında öğrencileri bilgilendirmektedir. |
Dersin İçeriği | Bu ders; 1. İlacın tanımı ve tarihçesi,2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları,3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler,4. Eczane pratiğinde temel bilgiler,5. Sıvı dozaj şekilleri,6. Sıvı dozaj şekilleri,7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su,8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları,9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I,10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II,11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III,12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV,13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V,14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI; konularını içermektedir. |
Dersin Öğrenme Kazanımları | Öğretim Yöntemleri | Ölçme Yöntemleri |
1. Eczane pratiğindeki temel bilgileri açıklar. | 16, 9 | A |
1.1. Eczanede kendi yetki ve sorumluluklarının neler olduğunu listeler. | 16, 9 | A |
1.2. Görevlerini eczanede çalışma prensiplerine uygun özetler. | 10, 16, 9 | A |
2. Reçete ve reçete kısımlarını açıklar. | 10, 12, 9 | A |
2.1. Reçete hazırlanırken dikkat edilecek hususları özetler. | 10, 16, 9 | A |
2.2. Eczanede bulunan özel defterleri tanır. | 10, 12, 9 | A |
3. Farklı dozaj şekillerini tanır. | 10, 16, 9 | D |
4. İlaçların ambalaj ve saklanma koşullarını açıklar. | 16, 9 | A |
Öğretim Yöntemleri: | 10: Tartışma Yöntemi, 12: Problem Çözme Yöntemi, 16: Soru - Cevap Tekniği , 9: Anlatım Yöntemi |
Ölçme Yöntemleri: | A: Klasik Yazılı Sınav, D: Sözlü Sınav |
Ders Akışı
Sıra | Konular | Ön Hazırlık |
---|
1 | 1. İlacın tanımı ve tarihçesi | |
2 | 2. Laboratuarda çalışma kuralları, iyi laboratuar ve üretim uygulamaları | |
3 | 3. İlaç hazırlanmasındaki temel işlemler | |
4 | 4. Eczane pratiğinde temel bilgiler | |
5 | 5. Sıvı dozaj şekilleri | |
6 | 6. Sıvı dozaj şekilleri | |
7 | 7. Sterilizasyon ve Farmasötik Su | |
8 | 8. İlaçların ambalajlanması, etiketlenmesi ve saklama koşulları | |
9 | 9. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri I | |
10 | 10. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri II | |
11 | 11. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri III | |
12 | 12. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri IV | |
13 | 13. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri V | |
14 | 14. Sıvı dozaj şekillerinin hazırlanması ve kontrolleri VI | |
Kaynak |
Ders notu derste öğrencilere verilecektir. |
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı
Dersin Program Yeterliliklerine Katkısı |
No | Program Yeterliliği | Katkı Düzeyi |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Alanı ile ilgili temel düzeyde kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahiptir. | | | | | X |
2 | Alanıyla ilgili etik ilke ve kurallara ilişkin bilgiye sahiptir. | | | X | | |
3 | Alanı ile ilgili temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri, temel bilgisayar programlarını ve ilgili teknolojileri kullanır. | | | | | X |
4 | Alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür. | | | | | X |
5 | Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir; öğrenme gereksinimlerini belirler ve öğrenmesini yönlendirir. | | X | | | |
6 | Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı temel düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır. | | X | | | |
7 | Kalite yönetimi ve süreçlerine uygun davranır ve katılır. | | | | | X |
8 | Birey ve halk sağlığı, çevre koruma ve iş güvenliği konularında yeterli bilince sahiptir. | | | X | | |
9 | Birey olarak görev, hak ve sorumlulukları ile ilgili yasa, yönetmelik, mevzuat ve mesleki etik kurallarına uygun davranır. | | | X | | |
Değerlendirme Sistemi
Katkı Düzeyi | Mutlak Değerlendirme |
Ara Sınavın Başarıya Oranı | | 40 |
Genel Sınavın Başarıya Oranı | | 60 |
Toplam | | 100 |
Sayısal Veriler
Ekleme Tarihi: 31/01/2023 - 13:34Son Güncelleme Tarihi: 31/01/2023 - 13:35