Ana içeriğe atla

“2030’da ülkemizde her yıl yarım milyon kişiye kanser teşhisi konulabilir

21.01.2017

“Kansersiz Yaşam Gücü” konulu programda konuşan Medipol Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Yıldız, Türkiye’de her yıl 200 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu, bu ra..

9a4-Kansersiz_Yasam.JPG

Medipol Üniversitesi, Beykoz Belediyesi, Kansersiz Yaşam Derneği ve AVİVASA işbirliğiyle organize edilen “Kansersiz Yaşam Gücü” konulu program Beykoz’da yer alan Ahmet Mithat Efendi Kültür Merkezi’nde yapıldı. Şişli Etfal Hastanesi’ndeki kanserle mücadele eden çocuklara yardım amaçlı düzenlenen etkinliğe belediye temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler ve veliler katıldı. İstiklal Marşı ve Şehitleri Anma Programıyla başlayan etkinliğin açılış konuşmalarını Beykoz Belediye Başkan Yardımcısı Muharrem Kaşıtoğlu, Medipol Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hanefi Özbek ve Kansersiz Yaşam Derneği Genel Müdürü Petek Kışlalı yaptı. Etkinlikte AVİVASA yöneticilerinin tiyatro gösterisi sergilenirken Prof. Dr. Hanefi Özbek ve öğrencilerin hazırladığı müzik şöleni dinletildi. Programda ayrıca vatandaşlarla gerçekleştirilen sokak röportajları izletildi. 

“KANSER ERKEKLERDE YÜZDE 25 DAHA SIK GÖRÜLÜYOR”
Programda konuşan Medipol Üniversitesi Tıbbi Onkoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özcan Yıldız, Türkiye’de her yıl 200 bine yakın kişiye kanser teşhisi konduğunu, bu rakamın 2030’da yarım milyona ulaşabileceğini söyledi. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kanserli hasta sayısının arttığına dikkat çeken Yavuz, erkeklerde kanser görülme sıklığının kadınlara göre yüzde 25 daha fazla olduğunu belirtti. Yavuz, en sık görülen kanser türlerinin akciğer, meme, kalın bağırsak ve mide olduğunu kaydetti.

“KANSER DENDİĞİNDE ZİHİNLERE KORKU, ÜMİTSİZLİK VE ÇARESİZLİK GELİYOR”
Kanser hastalarının tutumları konusunda değerlendirmeler yapan Yrd. Doç. Dr. Sibel Doğan, bireylerin kanser kelimesini duyduğunda zihinlerine korku, ümitsizlik ve çaresizliklerin geldiğini söyledi. Kanser tanısı konan bireylerde şok, inkâr, öfke, pazarlık, depresyon ve kabullenme evreleri görüldüğünü ifade eden Doğan, duygusal olarak kötümser olan kanser hastası ve yakınlarının çoğu zaman birbirlerini rol yaparak mutlu bir görüntü verdiklerini savundu.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 16:08