Bilgin: Şartlar olgunlaşırsa Türkiye İsrail’den gaz alabilir

28.04.2016

Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, gerekli şartlar olgunlaştığı takdirde Türkiye’nin İsrail’den gaz almasının mümkün olabileceğini söyledi.

Mert_Bilgin_TRT_Dunya_Gundemi_Nisan2016

Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mert Bilgin, TRT ekranlarında yayınlanan Dünya Gündemi programında Doğu Akdeniz doğalgazına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kıbrıs, İsrail ve Mısır’da yer alan doğalgaz rezervlerinin dünya piyasalarına ulaşmasını güvenlik, maliyet ve fiyat başlıklarında ele alan Bilgin, Türkiye’nin bu tablodaki konumuna değindi. Türkiye ve İsrail arasında gaz odaklı işbirliğinin başlayabileceğine vurgu yapan Bilgin, 2 ülke arasındaki işbirliğini ekonomik faktörlerin desteklediğini ancak bazı hukuki konuların engelleyici rol oynadığına dikkat çekti. İsrail Yüksek Mahkemesi’nin doğalgaz üretim paylaşma anlaşmalarının yeniden değerlendirilmesini ve beraberinde taşıyabilecek kararını örnek olarak veren Bilgin, bu konudaki güncel gelişmelere de değindi. ABD Başkanı Obama'nın enerji özel temsilcisi Amos Hochstein'ın halen yapmakta olduğu Kuveyt, Katar, İsrail ve Mısır ziyaretlerini yorumlayan Bilgin, ABD'nin Avrupa piyasalarına ilk LNG satışını geçtiğimiz hafta gerçekleştirdiğini belirtti. Bilgin, LNG kargosunun Portekiz’e doğru yola çıkmasının bu ziyarete denk düşmesini, ABD'nin küresel gaz ticaretinde daha aktif yer alacağının bir işareti olarak yorumladı.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 13:03