Demirayak, 2000 yıllık panzehir olan “tiryak”ı anlattı

29.05.2015

Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Demirayak, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “tiryak” isimli bir panzehir ilacının öyküsünü anlattı. Demirayak, ilacın 2000..

5-c6c521ee7265-Seref_Demirayak.JPG

Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında konuşan Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şeref Demirayak, “Theriaca” başlıklı bir konuşma yaptı. Kavacık Kampüsümüzde 21 Mayıs 2015 günü yapılan konuşmayı, Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın’ın da aralarında olduğu akademik ve idari personel izledi. Konuşmasında Türkçeye “tiryak” olarak çevrilen panzehrin öyküsünü anlatan Demirayak, bu maddenin 2000 yıl boyunca tüm dünyada panzehir olarak kullanıldığını söyledi. İlacın mucidinin M.Ö. 134-63 yıllarında yaşayan Eupator Mithridates isimli dağlarda yaşayan bir kişi olduğunu belirten Demirayak, kendisi henüz küçük yaşlardayken Mithridates’in, annesinin babasını zehirleyerek öldürmesine şahit olduğunu ve bu yüzden dağlara kaçarak bitkiler ve zehirlere merak saldığını söyledi. İlacın geçen yüzyılın ortalarına kadar kullanıldığını belirten Demirayak, ilacın hayvanların zehirlerine karşı bir panzehir amacıyla kullanıldığını ifade etti. İbni Sina’nın eseri “Kanun Fit Tıb”da, Yunus Emre’nin ve yakın çağımızın şairlerinden Mehmet Akif Ersoy’un şiirlerinde de bu ilaçtan bahsedildiğini ifade eden Demirayak, “Avrupa’da ve Asya’da her derde deva oldu. Avrupa’da devlet töreni ile hazırlanır, eczanelerde dağıtılırdı. 19. yüzyıl ortalarına kadar ilaç Avrupa’dan getirilir, İstanbul Mısır Çarşısında ve Ordu eczanelerinde satılırdı” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 10:25