Ana içeriğe atla

Doç. Dr. Büyükuslu: İsraf edilen gıdanın sadece çeyreği ile 870 milyon insan doyar

01.02.2021

Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, dünya üzerinde israf edilen gıdanın dörtte biri ile 870 milyon aç insanın doyurulmasının mümkün olduğunu söyledi.

Nihalhoca-69c17419-0171-42dc-b998-1dacbea18cf2.jpg

İstanbul Medipol Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Nihal Büyükuslu, dünyada ve Türkiye’deki israfın boyutu ve azaltılması için yapılması gerekenlerle ilgili Anadolu Ajansına açıklamalarda bulundu. Dünya nüfusunun 2050 yılına kadar 9,8 milyara yükselmesi ve buna bağlı olarak gıda ihtiyacının yüzde 60 oranında artmasının beklendiğini ifade eden Büyükuslu şöyle dedi: “Sağlıklı gıda kaynaklarının üretilmesi ve gıdaya erişim konusunda yapılması gerekenler bugün yapılmalıdır, yarın çok geç olacaktır. Ulusal stratejinin başarısı; kamu sektörü, sanayi, tüketiciler, akademik çevre ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğine bağlıdır. Gıda kullanımını en üst düzeye çıkarmak için küresel ve yerel olarak eylemler gereklidir. Yiyecek israfı ile bu yiyeceği üretmek için kullanılan tüm kaynakların su, toprak, enerji, emek ve sermaye dahil boşa gideceği düşüncesiyle sorumlu tüketici bilinci oluşturulmalıdır. Bunun yanı sıra akıllı gıda üretim teknolojileri ve üretici bilinci ile sera gazı emisyonlarına yol açarak iklim değişikliğine katkıda bulunan düzenli depolama alanlarındaki gıda kayıp ve atıklarının bertaraf edilmesi sağlanmalıdır.”

Haberin tamamı Anadolu Ajansında yayınlanmıştır, okumak için tıklayınız.

Son Güncelleme Tarihi: 04/01/2023 - 09:08