Ana içeriğe atla

“Eğitim sisteminde hepimiz Aristocuyuz”

25.10.2017

“Bulanık Mantık” başlıklı konferansta konuşan Medipol Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, “Bulanık Mantık Batı’da tamamen dışlanmıştır. Çünkü eğitim sisteminde hepim..

0-487e-bd96-5cfd22b07509-Zekai_Sen_Bulanik_Mantik.jpg

Medipol Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zekai Şen, “Bulanık Mantık” başlıklı konferansta konuşma yaptı. Yrd. Doç. Dr. Can Ceylan’ın düzenlediği konferansın açış konuşmasını Rektör Prof. Dr. Sabahattin Aydın yaptı. Düşünme sürecinde “evet” ve “hayır” arasında sonsuz sayıda ayrıntının yer aldığını ifade eden Aydın, düşünmede iki şık arasında hapsolmadığımız takdirde medeniyetin ortaya çıkacağını söyledi. Kitlesel eğitimle birlikte çok sayıda öğrencinin başarısını ölçmek için fazla sayıda test sisteminin ortaya konduğunu belirten Aydın, “Bununla birlikte A, B, C ve D şıklarına mahkûm olduk. Öğrenci artık A ve B şıklarının dışında bir alternatif düşünmeden sadece A mı yoksa B mi diye düşünüyor. Bu yöntem bizlere düşünmemeye itiyor.  Gerçek düşünce ise bu ekstrem uçlar arasında bir şeyin neden “evet” ve “hayır” olmadığı sorusunun cevabını bulmakla mümkündür” dedi.

“BEYİNLERİMİZ ARİSTO MANTIĞININ ESİRİ HALİNE GELDİ”
Rektör Aydın’ın ardından konuşan Prof. Dr. Zekai Şen, bulanık ifadesinin aksinin durulaşmak olduğunu söyledi. Durulaşmayı ise sıfır ve bir olarak tanımlayan Prof. Şen, “Türkiye’de 2 tane terim var: Biri “saçaklı mantık”, diğeri ise “Puslu Mantık.” Bulanık Mantık ise Batı’da tamamen dışlanmıştır. Çünkü eğitim sisteminde hepimiz Aristocuyuz. Asla Farabici olmadık. Aristo’yu tenkit eden sadece Farabi vardı” dedi. Bulanık Mantığa örnekler veren Prof. Şen şöyle konuştu: “Diyelim ki evde kek yapıyoruz. Annesi çocuğuna falanca dereceye gelince kek olmuştur diye bilgi veriyor. Başka bir anne ise yine çocuğuna kek biraz kahverengi olunca fırını kapat diye bilgi veriyor. Acaba hangisi daha mantıklı? Sözel olan mı yoksa sayısal olan mı? Mesela genç kelimesi bulanık değil mi? Bilgisayara bu salonda oturan herkesin yaşlarını yükleyelim. Ardından bu salondakiler arasından ne kadarı gençtir diye soru soralım. Bilgisayar Aristo mantığına göre yanıt verecek. Öncesinde bilgisayar bizden “genç” kelimesi hakkında bilgi vermemizi isteyecek. Genci 15 ila 30 yaş arasındaki bireyler olarak tanımlarsak, 30 yaşını bir gün geçen kişi ne olacak? Orta yaşlı olacak. Beyinlerimiz Aristo mantığının esiri haline geldi.”

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 11:22