Ekmen: Batılı filozoflar İbni Sina ve Kindi’den etkilendi

06.05.2016

Batılı filozofların Doğu felsefesinden etkilendiğini kaydeden Medipol Üniversitesi Türk Müziği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güldeniz Ekmen, Hegel, Kandinsky ve Croce gibi Batılı filozofların ..

7845553b-d3c3-47b9-a856-4492e6eeff51-Guldeniz_Ekmen_2016_Bildiri.jpg

Medipol Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Türk Müziği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Güldeniz Ekmen, Hacettepe Üniversitesi Devlet Konservatuarı’nın 80. kuruluş yıldönümü çerçevesinde düzenlenen 1. Ulusal Müzik ve Sahne Sanatları Sempozyumu’nda bir bildiri sundu. Ekmen “Sanatsal Yaratıcılıkta İçsel Gereklilik ve Sezgi” konulu bildirisinde İslam felsefesinin önemli temsilcilerinden İbni Sina ve El Kindi ile Batılı sanat felsefecilerinden Hegel, Kandinsky ve Benedetto Croce’un sanatsal yaratıcılık konusunda örtüşen yanlarına değindi. Ekmen Hegel, Kandinsky ve Croce’un 9. yüzyılda yaşayan İslam filozofu El Kindi’den sezgi ve arınma konularında etkilendiğini belirtti. Ekmen maddeciliğe ve görünenin taklidine karşı çıkan İslami anlayışa karşın Batının asırlar sonra soyutu kavrayarak maddeden az da olsa uzaklaştığını kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 12:51