Ana içeriğe atla

Ersin: Erbakan, sosyalizm ve kapitalizme karşı İslami ekonomiyi savundu

18.02.2016

Medipol Üniversitesi Öğretim Görevlisi İrfan Ersin, eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan’ın kapitalist ve sosyalist ekonomi sistemlerine karşı çıktığını ve alternatif bir ekonomi sistemini savundu..

0679078b-50d4-45f5-b0e7-b26ecbcd3ab1-Irfan_Ersin_GPT.JPG

Medipol Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi İrfan Ersin, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “Alternatif Ekonomik Söylemleriyle Necmettin Erbakan” başlıklı bir sunum yaptı. Ersin konuşmasında eski Başbakanlardan Prof. Dr. Necmettin Erbakan’ın hayatını ve siyasal yaşamında ortaya koyduğu ekonomi politikalarını anlattı. Erbakan’ın öncelikle bir makine profesörü olduğunu anlatan Ersin, merhum Başbakan’ın Almanya’da bir dizi araştırma yaparak leopar tanklarının geliştirmesine katkı sunduğunu söyledi. Ersin, Erbakan’ın Almanya’daki ağır sanayi fabrikalarından etkilendiğini ve bu sistemi Türkiye’ye taşımak istediğini anlattı. Erbakan’ın kapitalizm ve sosyalizm karşısında İslami bir ekonomi modeli önerdiğine dikkat çeken Ersin, Erbakan’ın sosyalizm ve kapitalizm eleştirilerinden örnekler sundu. Erbakan’a göre kapitalizmin bir ezen-ezilen düzeni olduğunu, manevi yönünün olmadığını ve Yahudiler tarafından Siyonizm’in kuruluşu ile tatbik edildiğini aktaran Ersin, sosyalizmin ise materyalist olduğunu, mülkiyet hakkını kabul etmediğini ve insan fıtratına aykırı olduğunu ifade etti.

İSLAMİ EKONOMİ MODELİ

Erbakan’a göre İslam’ın kendine has bir ekonomik sisteme sahip olduğunu belirten Ersin, bu sistemde maneviyatın ve maddiyetin birlikte yer aldığını ve herkesin malının ve mülkünün var olduğunu söyledi. Ersin son olarak 60-80 arasında Erbakan’ın maddi-manevi kalkınma, ağır sanayi ve ufki devletçilik, 80 sonrasında ise “Adil Ekonomik Düzen” söylemine odaklandığını kaydetti.

Son Güncelleme Tarihi: 15/03/2023 - 09:22