“Gündelik kültürümüzle mekân ilişkimiz zayıf”

08.05.2017

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Dellaloğlu Medipol Üniversitesinde yaptığı konuşmada, Batıda mekânın toplumun kültürüyle ilişkisinin olduğunu ancak mekânın Türkiye’deki gündelik ..

91bb-20c7929bb8df-Besim_Dellaloglu.jpg

Sakarya Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Besim Dellaloğlu, Medipol Üniversitesinde mekân ve kültür üzerine bir konuşma yaptı. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesinin organize ettiği konferansın açış konuşmasını Dekan Prof. Dr. Atilla Dikbaş yaptı. Konferansta Dellaloğlu, iç mekândan kent ölçeğine ulusal ve uluslararası ölçekte mekân tüketimi ve pratiklerinin kültürle olan ilişkisini anlattı. Mekân kullanımıyla ilgili uluslararası ölçekte örnekler veren Dellaloğlu, Batıda mekânın toplumun kültürüyle birebir ilişkili olduğundan bahsetti. Walter Benjamin’in pasajlarından ve Paris’in gettolarından örnekler veren Dellaloğlu, Paris gettolarına taşınmaları istenen Fransa vatandaşlarının kültürel pratiklerine uymadığı için bu durumu reddettiklerini söyledi. Dellaloğlu, Türkiye’deki mekân ve kültür ilişkisini ise X-Ray cihazının tüketimine benzetti. Dellaloğlu, Türkiye’deki insanların kendi kültürel pratiklerinden yola çıkmadıklarını, mekân ile olan ilişkilerinin ise zayıf olduğunu savundu.

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 15:12