Ana içeriğe atla

İyimaya: Türkiye’nin bir anayasası yok!

17.03.2015

Medipol Üniversitesi’nde düzenlenen konferansa katılan AK Parti Ankara Milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Türkiye'nin anayasasız ülkelerden biri olduğunu öne sürdü.

bf34bb6b-0866-4c45-b35d-d44a3d71d48d-ahmetiyimayaanayasa.jpg

Kavacık Kampüsü’nde düzenlenen konferansa Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Akif Aydın, Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Yücel Sayman ve Yrd. Doç. Dr. Levent Korkut ile öğrenciler katıldı. İyimaya konuşmasında, anayasaların toplumun psikolojisi, sosyolojisi, kültürü ve tarihinin süzülerek normlara dönüşüm süreci olduğunu söyledi. Türkiye’nin gerek mühendislik, gerekse de toplumsal kriterler bakımından henüz bir anayasaya sahip olmadığını öne süren İyimaya şöyle dedi: “Anayasayı mimarlarına, dönemlerine ve içeriklerine göre üç farklı açıdan değerlendirebilirsiniz. Bu kriterlerden hangisini ele alırsanız alın, Türkiye devlet ve millet olarak anayasasız bir ülkedir. 1876, 1908, 1921, 1924, 1960 ve 1982 bunlardan hangisini ele alırsanız alın. Bir defa bu dönemler olağan ve olağan dışı dönemlerdir. Hararetin yüksek olduğu dönemlerde hem rasyonalite aşağıya düşer hem de Avrupa vs. gibi dış etkiler de esas alınarak güç, milletin arzuladığı şekilde değil, kendilerinin modellendirdiği şekilde anayasalar yapılır."

“82 ANAYASASI TOPLUMSAL SÖZLEŞME NİTELİĞİ TAŞIMIYOR”
Türkiye’de halen yürürlükte olan 1982 Anayasasının 16 defa değişikliğe uğramasına rağmen gerek dönemi, gerekse de içeriği ve mimarları bakımından toplumsal bir sözleşme niteliği taşımadığını ifade eden İyimaya, “82 Anayasasının modellendirmesi, kurucu iktidarın aktörlerinin normal dönemlerde hukuki korunmaya alındığı bir içeriği içinde barındırıyor ve tamamen kriz üretiyor. Yapılan 16 değişiklik anayasanın ruhunda bir düzeltimi değil, bozulmayı sağladı. Anayasanın anlam ve sistem çatısının kullanılması öyle kolay değildir. Bir defa toplumsal eğilimleri çağdaş gelişmeleri çok iyi bileceksiniz ve çok iyi bir anayasa mühendisliği gerçekleştirmeniz gerekir." dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 14:07