Ana içeriğe atla

Japon tıpçılar doğuma yardımcı tedavi yöntemlerini anlattı

22.03.2018

Japonya Ikuei Üniversitesinden Prof. Akira Yoshihara ve Dr. Susumu Odai, Medipol Üniversitesinde düzenlenen konferansta doğuma yardımcı tedavi yöntemlerinden akupunktur ve moksa hakkında bilgiler v..

d

Japonya Ikuei Üniversitesinden Prof. Akira Yoshihara ve Dr. Susumu Odai, doğuma yardımcı tedavi yöntemlerinden akupunktur ve moksayı Medipol Üniversitesinde anlattı. Haliç Kampüsünde gerçekleşen konferansa, aralarında Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu’nun da yer aldığı hekim, ebe, hemşire ve fizyoterapistlerden oluşan 200’e yakın katılımcı konuk oldu. Açış konuşmasını Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Filiz Okumuş’un yaptığı konferansta akupunktur ve moksa tedavi yöntemleri hem teorik hem de uygulamalı olarak anlatıldı. Akupunkturda küçük iğnelerle vücudun belli yüzeylerini uyardıklarını ifade eden Prof. Akira Yoshihara bu yöntemin kan dolaşımını hızlandırdığını söyledi. Moksada pelin otu saplarının yakılarak vücuda temas ettirildiğini belirten Yoshihara, bu yöntemle de bağışıklık sisteminin güçlendirildiğini vurguladı.

‘JAPONYA’DA NORMAL DOĞUM YAYGIN, SEZARYEN İSE AZ’
Akupunktur ve moksa yöntemlerine özellikle rahimde ters duran bebeği normal haline getirmek için başvurulduğunun altını çizen Yoshihara, bu yöntemlerle ayrıca kadınların adet düzensizliği problemlerinin de tedavi edildiğini belirtti. Japonya’da alternatif tıp uygulamalarının sıkça uygulandığını dile getiren Yoshihara, Japonlarda normal doğumların yaygın olduğunu, sezaryen doğumların ise düşük olduğunu kaydetti.

‘BU YÖNTEMLER İLAÇ VE DOĞUMA MÜDAHALEYİ AZALTABİLİR’
Programla ilgili konuşan Sare Davutoğlu, “Akupunktur noktalarının sıcak pelin otu içeren bir çubukla uyarılması yönteminden bahsedildi. Özellikle bebeğin pozisyonunun, bebeğin makat olduğu durumlarda başa döndürülmesi konusunda moksanın çok başarılı olduğunu biliyorum. Son bir, iki yıldır uyguluyorum” dedi. Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üye. Filiz Okumuş da “Üniversitede farkındalık yaratmak adına bu yöntemi özellikle gebelik ve doğumda da kullanılabileceği anlatmak adına böyle bir etkinlik düzenledik. Bu geleneksel yöntemlerin normal doğum oranlarını artırmak adına etkili olabileceğini düşünüyoruz. Özellikle Ebelik Bölümü öğrencilerine bu yaklaşımlar hakkında bilgi vermeye, bakış açılarını gelişmeye çalışıyoruz. Dünyanın farklı ülkelerinde uygulamaların nasıl olduğu konusunda da bilgi vermek ve uygulama yaptırmaya çalışıyoruz. Türkiye’de kadınlar doğum ağrısı çekme konusunda endişe yaşıyor. Bu yöntemler ilaç kullanım ve doğuma müdahale oranlarımızı azaltabilir. Bu anlamda etkisi olabilir” dedi.

Son Güncelleme Tarihi: 03/03/2023 - 10:55