Ana içeriğe atla

Lancet’teki makale panelde tartışıldı

27.06.2013

Ünlü tıp dergisi The Lancet’in Haziran ayında yayımlanan sayısında yayımlanan ve Türk Sağlık Sisteminin son 10 yılda yaşadığı reformları değerlendiren makale Genel Sağlık Kapsamı Paneli kapsamında ..

fc3ac9-lancet-makale-tartisildi.jpg

Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Medipol Üniversitesi, Imperial Collage London ve Lancet Dergisi ile işbirliği halinde düzenlediği Genel Sağlık Kapsamı Bakanlar Konferansı kapsamında ünlü tıp dergisi The Lancet’in Haziran ayında yayımlanan sayısında yayımlanan ve Türk Sağlık Sisteminin son 10 yılda yaşadığı reformları değerlendiren makale, düzenlenen bir panelde ele alındı.

 

Lancet Dergisi Editörü Richard Horton’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde, Imperial College’den Prof. Dr. Rıfat Atun’un yanı sıra DSÖ Avrupa Bölge Yöneticisi Zsuzsanna Jakab, İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın ve Harvard Halk Sağlığı Okulu Dekanı Prof. Dr. Julio Frenk söz aldılar.

 

ATUN, LANCET’TE YAYIMLANAN MAKALEYİ ANLATTI

Panelde ilk olarak Imperial College’den Rıfat Atun söz aldı. Lancet’te yayımlanan makalesini slaytlar eşliğinde anlatan Atun, Türkiye’nin sağlıkta önemli bir reforma imza attığını söyledi. 10 yıl öncesi ile bugünün Türk sağlık sistemlerini kıyaslayan Atun, bugün krizlere daha dayanıklı, insan odaklı bir sağlık sistemine sahip olduğunu anlattı.

 

JAKAP: TÜRKİYE’DE ÇOK GÜÇLÜ BİR LİDERLİK VAR

Atun’un ardından DSÖ Avrupa Bölge Yöneticisi Zsuzsanna Jakab söz aldı. Türkiye’de çok güçlü bir liderlik sergilendiğini anlatan Jakab, “Gerek bakanlık bürokrasisi, gerekse de sayın başbakan ve cumhurbaşkanı bu politikaların arkasında durdular ve bence Türk sağlık sistemindeki reformun başarısının en önemli faktörü güçlü liderliktir” dedi. Türkiye’de bu reformlar yapılırken kanıta dayalı bir sürecin izlendiğini ve başarının ikinci nedeninin de zaten bu olduğunu kaydeden Jakab, Türkiye’yi örnek olarak kullandıklarını söyledi.

 

AYDIN: 2008-2013 SONUÇLARI DA YAYIMLANMALI

Jakap’ın ardından İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sabahattin Aydın söz aldı. Makalede nüfus ve sağlık araştırmaları verileri analiz edilerek hakkaniyet çıktılarını elde edilmeye çalışıldığını anlatan Aydın, 2003-2008 dönemi sonuçlarının verildiğini söyledi. Bu dönemin sonuçlarının reformların başarısını ortaya koyduğunu ancak Sağlıkta Dönüşüm Programının ikinci 5 yılı olan 2008-2013 döneminin de analiz edilerek sonuçlarının yayımlanmasının gerektiğini söyledi. Ulusal ve uluslararası veri kaynaklarının, bu dönemin sonuçlarını daha iyi olduğunu gösterdiğini söyledi.

 

FRENK: TÜRK DENEYİMİ ARTIK OLGUNLAŞMA AŞAMASINA GELDİ

Aydın’ın ardından Harvard Halk Sağlığı Okulu Dekanı Julio Frenk söz aldı. Toplantıyı medeniyetin önemli başkentlerinden İstanbul’da yapmanın önemine değinen Frenk, kendisinin de kişisel olarak bu toplantıdan çok şey öğreneceğini söyledi. Türk deneyiminin kendilerine de çok şey öğrettiğini anlatan Frenk, dünyaya gelen çocuğun artık bebeklik ve çocukluk dönemini geride bıraktığını, artık olgunlaşma aşamasına geldiğini söyledi. Sürecin evrensel olduğunun altını çizen Frenk, tüm dünyada sağlık sistemlerinin gözden geçirilmeye ihtiyacının olduğunu söyledi.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 08:46