Ana içeriğe atla

Genel Sağlık Kapsamı Paneli yapıldı

27.06.2013

Genel Sağlık Kapsamı Bakanlar Konferansı kapsamında Genel Sağlık Kapsamı Paneli yapıldı.

-Saglik-Bakanligi-Bakanlar-Konf

Sağlık Bakanlığı Sağlık Araştırmaları Genel Müdürlüğü’nün İstanbul Medipol Üniversitesi, Imperial Collage London ve Lancet Dergisi ile işbirliği halinde düzenlediği Genel Sağlık Kapsamı Bakanlar Konferansı kapsamında Genel Sağlık Kapsamı Paneli yapıldı. Lancet Dergisi Editörü Richard Horton’un moderatörlüğünde gerçekleştirilen panelde Eski Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ, OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yves Leterme ve Dünya Bankası Yöneticisi Sri Mulyani Indrawati söz aldı.

 

HORTON: TÜRKİYE’NİN BİZE ANLATACAK BİR HİKÂYESİ VAR

Sözü konuşmacılara vermeden önce kısa bir giriş yapan Lancet Dergisi Editörü Richard Horton, “Türkiye’nin bize anlatacak bir hikâyesi var.” dedi. Londra’daki Imperial College’den Rıfat Atun ile birlikte Türkiye’nin başarı hikâyesini anlatan bir yazı hazırladıklarını anlatan Horton, Lancet’in bu toplantıya katılmasının asıl nedeninin de bu makale olduğunu söyledi. Horton, Türkiye’nin sağlıkta bu kadar hızlı bir ilerleme kaydetmesinin çok sürpriz olduğunu dile getirdi. “Türk deneyimi bize çok şey öğretebilir” diyen Horton, daha sonra sözü Endonezya Eski Maliye Bakanı ve Dünya Bankası İdari Yöneticisi Sri Mulyani İndrawati’ye verdi.

 

INDRAWATI: BİRÇOK ÜLKE TÜRKİYE’Yİ ÖRNEK ALABİLİR

Konuşmasında Türk sağlık sistemine övgüde bulunan İndrawati, Türkiye’nin sağlıktaki ilerlemesinin birçok ülke tarafından örnek alınabileceğini söyledi. Türkiye’de sağlıkta birçok hedeflere ulaşıldığını belirten İndrawati, “Bebek ölümlerinde 10 yılda sonuç ortada. Canlı doğumlardaki 2015 hedeflerine daha bugünden ulaşıldı. Batı Avrupa bile geride bırakıldı. Sağlıkta hizmetlere erişim arttığı gibi mali güç artırıldı ve hasta memnuniyeti arttı. Sağlık bütçesinin yüzde 16’sı önleyici sağlık hizmetlerine ayrıldı.” dedi.

 

“TÜRKİYE BİZİM İÇİN BİR KILAVUZ”

Dünya genelinde sağlığa cepten para harcamanın 1 milyar insanı olumsuz etkilediğini kaydeden İndrawati, Türkiye’nin bu açıdan kendileri için bir kılavuz, bir örnek olduğunu kaydetti. Mali sürdürülebilirliğe vurgu yapan k İndrawati, sağlığa yatırım yapmanın ülkenin geleceğine yatırım yapmak anlamına geldiğini kaydetti.

 

LETERME: TÜRKİYE İNANILMAZ BİR REFORMA İMZA ATTI

Toplantıda daha sonra OECD Genel Sekreter Yardımcısı Yves Leterme söz aldı. Dünya ekonomisinin krizin ardından yavaş yavaş iyileştiğini kaydeden Gurria, yeni bir kalkınma modeline ihtiyaç olduğunu ve bunun sürdürülebilir olmak zorunda olduğunu söyledi. Gurria şöyle dedi: “Beklenen yaşam süreleri arttı. Türkiye inanılmaz bir reforma imza attı. Sağlık alanına baktığımızda çok etkileyici bir değişim yaşandı. Türkiye’de kırsal kesimin yoğun olduğu Doğu Anadolu’da birinci basamak sağlık hizmetlerinin yaygın olarak verildiğini görüyoruz.”

 

AKDAĞ: REFORMLARA SAĞLIK PERSONELİ UYUM GÖSTERDİ

Gurria’nın ardından, Lancet Editörü Richard Horton’un, “Ülkemde şöyle bir söz var: Her politikacı günün birinde başarısız olur. Ama yanımda, bu sözün kendisi için geçerli olmadığı bir kişi oturuyor. Sözü Sayın Recep Akdağ’a veriyorum” sözü ile takdim ettiği Prof. Dr. Recep Akdağ söz aldı. Konuşmasında arabası çalınan bir vatandaşın, sorununun çözümü için özel bir dedektiflik bürosuna başvurması örneği üzerinden sağlığa ücretsiz olarak ulaşmanın önemine değinen Akdağ, 10 yılı aşkın süren Bakanlık görevi dönemindeki icraatları anlattı. Yapılan reformlara sağlık personelinin uyum gösterdiğini savunan Akdağ, fedakâr çalışmaları için sağlık çalışanlarına teşekkür etti.

Son Güncelleme Tarihi: 24/03/2023 - 08:45