Ana içeriğe atla

“Milli obezite ilacını geliştirmek istiyoruz”

26.10.2017

Uluslararası İlaç Dizayn Kongresinde konuşan Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel, “Şişmanlığın tek sebebi hareketsizlik değil. Bazı insanlar yemek y..

a32fafef-1690-4096-9af5-2bb8711a8265-Mustafa_Guzel_BAU

Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Güzel, Bahçeşehir Üniversitesinde düzenlenen Uluslararası İlaç Dizayn Kongresinde obeziteye karşı ilaç geliştirme çalışmalarını anlattı. Son yıllarda ince bağırsakta salgılanan ghrelin hormonunu pasif hale getirerek iştahın kesilmesinin hedeflendiğini söyleyen Güzel, üzerinde çalıştıkları ilaç projelerinden birinin de bu hormonla ilgili olduğunu kaydetti. Şişmanlığın tek sebebinin hareketsizlik olmadığını dile getiren Güzel, “Bazı insanlar isteseler de yemek yemeyi durduramıyor. Biz ilaç çalışmalarımızda bu mekanizmayı dikkate aldık” dedi.

“BAŞARILI SONUÇLANIRSA OBEZ HASTALARDA DENENECEK”

Obezite ilacı hakkında TÜBİTAK’a 2 proje sunduklarını belirten Güzel şöyle konuştu: “Diğer projemiz ise obezitede etkili olduğunu bildiğimiz AGP hormonunu baskılayarak tasarladığımız ilaç çalışması. AGP hormonu ile ilgili olarak yaptığımız çalışmayı ABD’de FAZ1 düzeyine getirdik. Güvenlik çalışmaları yapılıyor. Başarılı sonuçlanırsa obez hastalarda denenecek. Aynı çalışmanın benzerini burada da yürütüyoruz. Milli obezite ilacını geliştirmek istiyoruz. Hayvan deneylerinde açlık hormonunun öğlen, akşam ve belirli öğün dönemlerinde ciddi olarak arttığını görüyoruz. İlaç projemizde bulduğumuz moleküllerin açlık hormonu üzerindeki biyoaktivitesini deniyoruz. Daha sonra hayvan deneylerine geçilecek. Çalışmalarımız ümit vadediyor”

Son Güncelleme Tarihi: 08/03/2023 - 11:20