Ana içeriğe atla

Okumuş: Doğum hakkında negatif hipnoz altındayız

12.06.2015

Medipol Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Okumuş, doğum korkusunun sadece kadınlara özgü bir duygu olmadığını, sağlık çalışanlarının da doğumdan korktuğunu söyledi. Sağlı..

b-filiz_okumus_3.jpg

Medipol Üniversitesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Filiz Okumuş, Geleneksel Perşembe Toplantıları kapsamında “Doğum Korkusundan Özgürleşmek” başlıklı bir konuşma yaptı. Kavacık Kampüsümüzde 11 Haziran 2015 Perşembe günü yapılan konuşmayı, akademik ve idari personel izledi. Konuşmasında toplumsal negatif hipnoz altında olduğumuz için hemen her kesimin doğumdan korktuğunu ancak eğitim düzeyi yüksek kadınların doğum korkusunun daha yüksek olduğunu belirten Okumuş, bunun nedeninin eğitim düzeyi yüksek kadınların beyin neokorteksinin gelişmiş olması ve içgüdüsel doğurma yeteneğinin belirleyicisi olan limbik sistemin baskılanmasından kaynaklandığını ifade etti. Okumuş şöyle dedi: “Günümüzde birçok anne adayı çocukluğundan itibaren negatif doğum hikâyeleri duyarak büyür. Bu bilgileri yıllarca bilinçaltında saklayarak hamilelik dönemi geldiğinde doğumdan korkmasına neden olur ve hayatı resmen bir kâbusa dönüşür. Doğumdan korkan kadın için iki temel baş etme yaklaşımı vardır. Bunlar; duygu odaklı yaklaşım ve problem çözme odaklı yaklaşım. Duygu odaklı yaklaşım kadınları sezaryen kararı almaya iterken problem çözme odaklı yaklaşım doğuma hazırlık eğitimi arayışına girmelerine neden olur.”

“SAĞLIK PERSONELİ YASAL BASKI ALTINDA”
Ülkemizde doğum alanında hizmet veren sağlık personelinin üzerinde yasal baskılar olduğunu, bundan dolayı doğumdan korktuklarını ve bunun da doğuma müdahale etmelerine neden olduğunu söyleyen Okumuş, günümüzde kadınların doğuma hazırlık eğitimi almalarının neredeyse şart haline geldiğinden bahsetti. Konuşmasının sonunda Medipol Üniversitesi’nde yaptıkları doğuma hazırlık eğitimleri ile ilgili paylaşımlarda bulunan Okumuş, sadece doğum yapacak olan kadınların değil, ileride sağlık profesyoneli olacak her sağlık bölümü öğrencisinin doğum korkularını yenmeye yönelik dersler almalarının önemli olduğunu belirtti.

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 10:11