Ana içeriğe atla

Prof. Dr. Şakul: Ambalajlı mantarları tüketin

24.03.2015

Medipol Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Arzu Şakul, mantar zehirlenmelerine karşı vatandaşları uyarırken, yabani mantarların değil marketlerde üzerlerinde bandrol yer alan am..

9b9b7269-9282-4bcd-9244-b288c1dd8ee7-arzu_sakul.jpg

Konuyla ilgili Malatya Net Haber Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan Şakul, havaların ısınması ve yağışların başlamasıyla birlikte kırsal alanda yetişen mantarların yol açtığı zehirlenme vakalarına dikkat çekti. Herhangi bir zehirlenme şüphesinde hemen en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmasını veya Sağlık Bakanlığı Acil Hizmetler Genel Müdürlüğüne bağlı 114 numaralı Ulusal Zehir Danışma Merkezi’nin aranması gerektiğini belirten Şakul, zehirlenme nedeniyle hastanın karaciğerinin ve/veya böbreğinin iflas ettiğini söyledi.

“AMBALAJLI MANTARLARI TÜKETİN”
Son günlerde ülkemiz genelinde çoğalan mantar zehirlenmelerinin önüne geçilmesi için toplama (yabani) mantarların yenmemesi noktasında halkı uyaran Şakul, marketlerde satışa sunulan ve üzerlerinde bandrol yer alan ambalajlı mantarların tüketilmesi gerektiğini kaydetti. Şakul şöyle dedi: “Mantar zehirlenmesi olayında ise dikkat edilmesi gereken en önemli konulardan birisi, mantar zehirlenmesi sonucunda aynı mantardan yiyen aile ve toplum bireylerinin tamamının sağlık kuruluşuna başvurarak takibe alınması gerekliliğidir. Bazı vakalarda hastanın dışında kalan diğer aile fertleri takibi reddediyor. Bu ise aradan zaman geçtikten sonra dönülmesi imkânsız vakalar haline gelebiliyor. Kısaca tüm ailenin birlikte takibe alınması gerekiyor.”

Son Güncelleme Tarihi: 17/03/2023 - 13:25