“Türkiye’de eczacı sayısı AB ülkelerinden daha az”

02.10.2016

"Geleceğin E Hali Kongresi"nde konuşan Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag, Türkiye’de uygulanan 3 bin 500 nüfusa bir eczane uygulamasının Avrup..

78-95d8-e3d3d7093674-Omurtag_Gelecegin_E_Hali.jpg

Medipol Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Gülden Zehra Omurtag ve Öğretim Görevlisi Metin Uyar, eczacılık sektörünün önemli buluşmalarından biri olan "Geleceğin E Hali Kongresi"nde sunumlar yaptılar. Pharmatic Girişimci Eczacılar Derneği (PGED) tarafından 22-24 Eylül arasında bu yıl ikincisi düzenlenen kongrede 200’e yakın firma ve kamu temsilcisi ile 7 bine yakın eczacı ve katılımcı İstanbul Kongre Merkezi’nde bir araya geldi. Kongrede “Sektör Gözü ile Eczacılığın Geleceği” başlıklı oturumda konuşmacı olarak yer alan Prof. Omurtag, sağlık sektörünün en önemli aktörlerinden biri olan eczacıların iyi donanımlı fakültelerde ve nitelikli akademisyenlerce eğitim almaları gerektiğini söyledi. Dünya Sağlık Örgütü’nün laboratuvar esaslı eczacılık eğitiminin yerini klinik bilimlerin almasını teşvik ettiğini kaydeden Omurtag, bu eğilimin ülkemizde de 2005-2006 Eğitim-Öğretim Yılından itibaren 5 yıla çıkarılan eczacılık eğitimi programında yer aldığını belirtti. Omurtag, 6197 Sayılı Yasa çerçevesinde ülkemizde 3 bin 500 nüfusa bir eczane şeklinde kabul edilen uygulamanın AB ülkelerinde de benzer şekilde gerçekleştiğini ancak AB ülkelerindekinin aksine Türkiye’de 100 bin nüfusa düşen eczacı sayısının AB üyesi ülkelerden daha az olduğunu söyledi. Endüstride ve hastanelerde eczacıların çalışabilecekleri alanları sıralayarak eczacıların eczane açmak dışında pek çok alanda çalışabileceklerini belirten Omurtag, son 6 yılda eczacılık fakülteleri kontenjanlarında yüzde 43’lük bir artış olduğunu dile getirdi. Öğretim Görevlisi Metin Uyar ise “Eczacılıkta Kişiye Özel Kariyer” başlıklı sunumuyla geleceğin eczacılarına kariyer yolculuklarında yardımcı olacak tavsiyelerde bulundu.

Son Güncelleme Tarihi: 10/03/2023 - 10:36