Ana içeriğe atla

Yapay zekâ ve insan Medipol’de karşılaştı

06.12.2023

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi tarafından ‘Görsel İletişim ve Tasarımda Yapay Zekâ Zirvesi’ düzenlendi. Zirvede yapay zekâ ile görsel tasarlayıp üreten bilgisayar, tasarımcı Selman Kıran’la karşı karşıya geldi.

tasarim

İstanbul Medipol Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Navras Akademi iş birliği ile ‘Görsel İletişim ve Tasarımda Yapay Zekâ Zirvesi’ yapıldı. Güney Kampüs Konferans Salonun’nda düzenlenen zirveye İstanbul Medipol Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Öztürk ve İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan başta olmak üzere öğretim üyeleri ve öğrenciler katılım gösterdi. Adobe, Nvidia ve Vancouver Film School’un katkılarıyla Türkiye’de ilk defa gerçekleştirilen zirvede, yapay zekânın insanın üretkenliğine olan etkisi ve görsel iletişim - tasarım sektörünü nasıl şekillendireceği de ele alındı. İki oturum halinde yapılan zirveye katılanlar Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilen mücadeleye de seyirci oldu. Bir tarafta yapay zekâ ile görsel tasarlayıp üreten bilgisayar, diğer tarafta ise tasarımcı Selman Kıran’ın yer aldığı karşılaşma ilgiyle izlendi. 

YAPAY ZEKÂ DAHA HIZLI TASARLADI, SANATÇI KIRAN KAZANDI
Karşılaşma, 3 turda yapılırken yapay zekâyı yöneten yapay zekâ uzmanı ile tasarımcı Selman Kıran’dan 5 dakika süre ile ‘çölde yüzen yunus’ tasarlaması istendi. Yapay zekâ süre noktasında tasarımcı Selman Kıran’ı geride bıraktı. Galibi seyircilerin oylarının belirlediği karşılaşmada, tasarladığı görsellerin daha yaratıcı görülmesi sebebiyle tasarımcı Selman Kıran birinci seçildi.

PROF. ÖZTÜRK: YAPAY ZEKÂ DEĞİŞİMİ SAĞLAYACAK
Zirve kapsamında bir konuşma gerçekleştiren İstanbul Medipol Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recep Öztürk, yapay zekânın bilim dünyasına kazandırdıklarına işaret etti. Konuşmasında Ordinaryüs Profesör Cahit Arf’in “Makine düşünebilir mi ve nasıl düşünebilir?” isimli çalışmasına atıf yapan Öztürk, şöyle dedi: “Yapay zekânın hayatımıza girmesi ve gelişmesiyle birlikte eğitim, hukuk ve tıp değişecek. Hangi alana bakarsak bakalım yapay zekâ değişimi sağlayacak. İletişim Fakültemiz öncülüğünde yapılan bu çalışmalar ilerleyen dönemlerde daha da hızlanacak, güçlenecek ve yaygınlaşacak. Yapay zekâ hayatı kolaylaştırırken dikkat edilmesi gereken hususları da göz ardı etmemiz gerekiyor. Bunlardan bir tanesi etik kuralları. Hangi işi yaparsak yapalım etik değerlere zarar vermememiz gerekiyor.”

PROF. BÜYÜKASLAN: ASIL OLAN İNSANDIR
İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Büyükaslan ise teknoloji odaklı gelişmelerin insan hayatının sadece yarınlarını değil bugünü de önemli ölçüde etkilediğini söyledi. Dünden bugüne aktarılan bilgilerin önemli fırsatlar sunduğunu kaydeden Büyükaslan, şöyle devam etti: “İnsan - teknoloji karşılaştırmalarında asıl olan insandır. Yapay zekânın becerisi, yeteneği ve üretkenliği de insan üretimidir. Yapay zekânın hayatımızdaki etkisini dün konuşuyorduk. Bugün artık hissetmeye, yaşamaya, görmeye ve konuşmaya başladık. Dünyada çok acı olaylar yaşanıyor. Başta yapay zekâ olmak üzere yaşanan teknolojik gelişmelerin yaşanan bu acı olayların bir aracı olmaması gerekiyor.”

DOÇ. DR. ERTEN: YAPAY ZEKÂ KENDİ BAŞINA HAREKET EDEMEZ
İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. İpek Fatma Erten de gelecekte daha sık şekilde yapay zekâ ve insanın birlikte hareket edeceğini söyledi. Tasarım alanında yapay zekânın günümüzde sıklıkla kullanıldığını vurgulayan Erten, şöyle dedi: “Yapay zekâ tasarım alanında gelişmeye oldukça açık. Ancak kendi başına hareket edemez. Tasarımcıyla birlikte hareket etmek zorunda. Kendi kararlarını veremiyor, tasarımcı komutuyla hareket edebilir. Dolayısıyla karşımızda tasarımcıyla birlikte büyüyecek bir teknoloji var. Bugünkü zirvede amacımız, gelişen teknolojiyi daha verimli nasıl kullanabilirizi ve tasarım süreçlerini nasıl lehimize çevirebilirizi anlatmaktı.”

ZAMAN KAPSÜLÜ 25 YIL SONRA AÇILACAK
Zirvenin sonunda katılımcılar, günümüze ait teknolojik bilgi, beklenti, mesaj, öneri, makale, cihaz veya anısını etkinlik için özel oluşturulan zaman kapsülüne attı. Zaman kapsülü, 25 yıl sonra açılmak üzere mühürlü bir şekilde İstanbul Medipol Üniversitesinde muhafaza edilecek.
 

Son Güncelleme Tarihi: 07/12/2023 - 11:18